Možda trenutno nemaš kredit u banci, ali jednog dana ti možda baš zatreba. Kada poželiš da se osamostališ i kupiš stan, vjerovatno ćeš se raspitivati o mogućnostima za stambeni kredit. Kad dođe vrijeme da isti taj stan opremiš, a sav iznos ne budeš imao kao ušteđevinu, možda će gotovinski kredit biti opcija. A istu tu opciju, uz lizing, jednog dana možeš razmatrati ako poželiš da nabaviš novi ili polovni automobil.

Jasno, ovo su sve velike kupovine i, samim tim, veći iznosi. Ali to kako se odnosiš prema otplati finansijskih obaveza uticaće i na odluku da li će ti i koliki iznos biti odobren prilikom apliciranja za neke manje iznose kredita. Sjeti se, minus po računu je ništa drugo do okvirni kredit. Isti taj okvirni kredit igra važnu ulogu i kad poželiš da imaš karticu za kupovinu na rate. A imamo i kreditnu karticu – samo ime dovoljno govori, zar ne?

Odakle početi?

Za početak, možeš pročitati nekoliko savjeta koji će ti pomoći da bolje upravljaš ličnim finansijama u svojim 20-im godinama. Možda finansije sada nisu nešto o čemu danonoćno razmišljaš, ali odvoj vrijeme, pročitaj i prosudi da li neke od ovih stvari imaju smisla za tebe. I ako će to biti samo jedna stvar na koju ćeš staviti fokus, neka to bude štednja i pravilo 50 : 30 : 20 (50% dohotka troši na neophodne stvari, 30% na stvari koje želiš, a 20% dohotka opredijeli za štednju).