Možda trenutno nemaš kredit u banci, ali jednog dana ti možda baš zatreba. Kada poželiš da se osamostališ i kupiš stan, vjerovatno ćeš se raspitivati o mogućnostima za stambeni kredit. Kad dođe vrijeme da isti taj stan opremiš, a sav iznos ne budeš imao kao ušteđevinu, možda će gotovinski kredit biti opcija. A istu tu opciju, uz lizing, jednog dana možeš razmatrati ako poželiš da nabaviš novi ili polovni automobil.

Jasno, ovo su sve velike kupovine i, samim tim, veći iznosi. Ali to kako se odnosiš prema otplati finansijskih obaveza uticaće i na odluku da li će ti i koliki iznos biti odobren prilikom apliciranja za neke manje iznose kredita. Sjeti se, minus po računu je ništa drugo do okvirni kredit. Isti taj okvirni kredit igra važnu ulogu i kad poželiš da imaš karticu za kupovinu na rate. A imamo i kreditnu karticu – samo ime dovoljno govori, zar ne?

Odakle početi?

Za početak, možeš pročitati nekoliko savjeta koji će ti pomoći da bolje upravljaš ličnim finansijama u svojim 20-im godinama. Možda finansije sada nisu nešto o čemu danonoćno razmišljaš, ali odvoj vrijeme, pročitaj i prosudi da li neke od ovih stvari imaju smisla za tebe. I ako će to biti samo jedna stvar na koju ćeš staviti fokus, neka to bude štednja i pravilo 50 : 30 : 20 (50% dohotka troši na neophodne stvari, 30% na stvari koje želiš, a 20% dohotka opredijeli za štednju).

Ako se pitaš otkud odjednom toliko potenciranje štednje, odgovor slijedi. Usvajanje dobrih navika štednje i stvaranje finansijske rezerve za tekuće i buduće potrebe, važan je dio našeg finansijskog zdravlja i profila, jer omogućava da finansijske obaveze ispunjavamo bez kašnjenja – mjesečne račune, rate za kreditnu karticu ili prekoračenje po računu. Stvaranjem dobre kreditne istorije, o kojoj je i riječ danas, stvaraš pozitivnu sliku o sebi – kao o osobi koja pravilno upravlja ličnim finansijama  i šalješ signal da ćeš usvojene dobre navike primjenjivati  i kad ti zatreba novo zaduženje. Sve ovo ima veze i sa iznosom kredita koji će ti banka odobriti. A, složićeš se, uvijek je bolje kada jedan dio iznosa koji ti treba imaš u svom „šteku“. Ili kada se pojave nepredviđeni troškovi koje možeš odmah izmiriti tim putem.

Sve ovo umnogome će unaprijediti tvoje finansijsko zdravlje i pomoći ti da postigneš odličan kreditni rejting, a koji će ti omogućiti da dobiješ najpovoljnije uslove koje banke nude kad su u pitanju kreditni proizvodi.

Na koje još načine možeš unaprijediti svoje finansijsko zdravlje?

Ako si do sada plaćao* račune „kad stigneš“, možda je najbolje ideja da to učiniš početkom mjeseca ili u onom trenutku kada novčani priliv bude na tvom računu. I da to radiš dosljedno, iz mjeseca u mjesec. Osim na račune, isto primijeni i na ostale obaveze koje treba da izmiriš: rate u prodavnicama, školarinu, članarinu u teretani, sportskom ili nekom drugom klubu itd.

Ukoliko planiraš neku novu kupovinu, koja se iznosom ne uklapa u 50 : 30 : 20 pravilo, prije nego je obaviš, razmisli da li je to nešto što ti je stvarno neophodno odmah ili nešto što želiš i što može da sačeka. Ključ je upravo u planiranju, a ne u impulsivnom, ishitrenom kupovanju.

S vremena na vrijeme baci pogled na svoje finansije i razmotri da li ih je potrebno korigovati kako bi ispunio svoje ciljeve i želje. Da li ćeš na jedan period smanjiti troškove, a povećati štednju, da li ćeš ranije „zatvoriti“ neke dugove radi efikasnijeg upravljanja novcem? Možda ćeš razmišljati o honorarnim poslovima kako bi stvorio veći prihod? Iako sve zvuči kao igra i sigurno je da će sve ovo doprinijeti kreativnom razmišljanju, sav ovaj proces biće sve korisniji što ga češće budeš primjenjivao.

A ako se u nekom trenutku osjetiš nesigurno povodom ličnih finansija ili ti zatreba pomoć, nevezano za kreditne proizvode i usluge banke, znaj da nam se možeš obratiti. Od nas ćeš dobiti svu podršku i neophodne informacije. Jedna od njih koju odmah dijelimo sa tobom jeste ta da do kraja godine možeš ugovoriti Erste Flex paket namijenjen osobama od 18 do 23 godine. Paket podrazumijeva besplatno ugovaranje i korišćenje usluga koje su svima potrebne i svima olakšavaju život: račun, kartica i Erste info (SMS i Viber) servis za obavještenja o stanju i promjenama na računu. I to je samo početak iznenađenja – više njih, za tebe i tvoju ekipu, čeka te na našem Instagram profilu.

*Smatra se da se svi izrazi upotrijebljeni u muškom gramatičkom rodu u ovom tekstu odnose bez diskriminacije i na žene.

Kako ti ChatGPT može pomoći u svakodnevnim obavezama?

Kako dobiti međunarodnu stipendiju ili otići na studentsku razmjenu?

[VODIČ] O čemu treba voditi računa prilikom kupovine prvog stana?