Kada smo prošle godine u ovo doba pripremali tekst na temu ciljeva za narednu deceniju, nismo ni mogli naslutiti da će već godina koja slijedi biti potpuno drugačija od svih dosadašnjih. Voljeli je ili ne, složićemo se da nam je donijela pregršt izazova na svim životnim poljima, ali i bezbroj naučenih lekcija.

Svako vrijeme može biti dobro, samo ako se trudimo da u njemu nađemo makar zrno radosti.

Ako biste rekli da nije baš morala da se desi pandemija kako bi nas podsjetila šta je najvažnije u životu, sigurno ne biste bili jedini. Ipak, ako biste to rekli našoj Sveznalici, ona bi vedro i optimistično krenula da nabraja sve lijepo što se desilo u prethodnim mjesecima, zaključivši da svako vrijeme može biti dobro, samo ako se trudimo da u njemu nađemo makar zrno radosti, i da neke stvari ni 2020. ne može promijeniti.

Usvajali smo i dijelili nova znanja

Sigurni smo da ne postoji osoba koja u početku pandemije nije pročitala bar jedan tekst na temu kako upotpuniti vrijeme tokom boravka kod kuće. Na vrhu liste gotovo uvijek bi se našli onlajn kursevi iz najrazličitijih oblasti, dostupni za različite nivoe znanja, i to najčešće besplatno.

Spojiti lijepo i korisno, uvijek je dobra ideja. Još bolja je ako se mi sami možemo naći u ulozi nekoga ko će sa drugima podijeliti znanje – od toga da podijelimo sa vama iskustva i savjete za rad od kuće i kako veliki dio bankarskih usluga možete obaviti iz topline sopstvenog doma, preko učešća na prvoj onlajn studentskoj konferenciji Bank & Business 2020, pa sve do priče o HR revoluciji na prvom onlajn izdanju projekta HR Starter.

Spojiti lijepo i korisno, uvijek je dobra ideja. Još bolja je ako se mi sami možemo naći u ulozi nekoga ko će sa drugima podijeliti znanje.

Uz to, baš kao i mnoge prethodne, i ovu godinu obilježio je Social Impact Award (SIA), program za razvoj i pokretanje društvenog biznisa koji podržavamo od njegovog pokretanja u Crnoj Gori, 2016. godine, želeći da utičemo na razvoj preduzetničkog duha kod mladih i da ulažemo u projekte koji donose dobro zajednici. Isti motiv imali smo i kad smo podržali prvi crnogorski Climathon, gdje su mladi razvijali ekološka rješenja za urbane sredine, na kojima će nastaviti da rade u budućnosti.  

Fizički razdvojeni, ali zapravo nikad bliži

Ako bismo neku godinu morali opisati u dva haštaga, to bi makar za 2020. bilo vrlo lako: #OstaniDoma i #DistancaRukeMaska. Ipak, iako je fizička distanca bila imperativ, zbog čega su prošli mjeseci otkako smo se posljednji put rukovali, zagrlili ili poljubili, osjećaj bliskosti i zajedništva nije se umanjio. Naprotiv.

Mnoge rođendane smo slavili u društvu najbližih sa druge strane ekrana. U zvucima Crnogorskog simfonijskog orkestra, čiji smo pokrovitelj, mogli smo uživati prateći Facebook stranicu Muzičkog centra i streaming Otvorenih proba u novom prostoru rekonstruisanog Doma vojske. Zoom platforma se nikad nije činila boljim mjestom za održavanje poslovnih sastanaka. Standardnu groznicu subotnje večeri zamijenilo je okupljanje posredstvom Houseparty aplikacije. I zaista više ni sami ne znamo broj treninga koji su, umjesto sa ekipom iz teretane, odrađeni uz pomoć nekog od YouTube tutorijala.

Iako je fizička distanca bila imperativ, zbog čega su prošli mjeseci otkako smo se posljednji put rukovali, zagrlili ili poljubili, osjećaj bliskosti i zajedništva nije se umanjio. Naprotiv.

Svaki razgovor započinjali bismo pitanjem: „Jesi li dobro?“, a kompletne okolnosti natjerale su nas da obećamo jedni drugima da ćemo sve propušteno nadoknaditi čim sve ovo prođe. Na kraju krajeva, svi smo u ovome, čitava planeta, i baš to dodatan je motiv da nastavimo sa praksama koje će donijeti dobrobit čitavoj zajednici. Šivenje maski za kolege, donacija za adaptaciju maski ljekarima koji rade s covid-19 pacijentima i tradicionalno dobrovoljno davalaštvo krvi samo su neki od mnogih načina za to.

Brigom o sebi brinemo i o drugima

Rečenica koju smo čuli mnogo puta ranije dobila je na još većoj važnosti tokom ove godine. Vrlo jasno, ako pazimo sebe i pridržavamo se mjera i savjeta, rizik da ugrozimo sebe i druge svešćemo na najmanju moguću mjeru. Međutim, smatrate li da važi i suprotno, odnosno da poklanjanjem pažnje i brige drugima zauzvrat dobijate to da se osjećate ljepše?

Iz našeg iskustva možemo reći da su donacija setova tabli i projektora u 14 crnogorskih gradova u kojima se nalaze filijale Erste banke, donacija pametnog LED televizora Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, kao i donacija sredstava za dva respiratora Nacionalnom koordinacionom tijelu, koje smo sproveli ove godine, učinili da se osjećamo ispunjenim što nastavljamo da podržavamo obrazovni sistem i ulažemo u osavremenjavanje nastave, ali i pomažemo zdravstvenom sistemu onda kada je to najpotrebnije.

Trud se na kraju uvijek isplati

Ovo je misao koja nas vodi kroz život još od malih nogu, kada smo učili prve pjesmice, vježbali prve zadatke iz matematike i provodili sate i sate na sportskom terenu, u nastojanju da danas budemo bar malo bolji nego juče. Tako je i sada, kada smo odrasli i u najrazličitijim trenucima privatnog i poslovnog života iznova bivamo uvjereni kako se svaki naš napor i ulaganje cijeni i nagrađuje.

Tako su, i u sasvim drugačijoj i veoma izazovnoj godini, na naša vrata zakucala dva priznanja. Erste banka je prva banka u Crnoj Gori koja je dobila priznanje Izvrsnost u izazovima. Dodjeljuje ga konsultantska kuća SELECTIO od aprila 2020. godine kompanijama koje su pokazale prilagodljivost i kvalitetan odnos prema zaposlenima i u periodu pandemije.

Na naša vrata zakucala su dva priznanja: Izvrsnost u izazovima i nagrada za najbolju banku u Crnoj Gori u 2020. godini.

Drugo je nagrada za najbolju banku u Crnoj Gori u 2020. godini, dodijeljeno od strane međunarodnog finansijskog časopisa The Banker, izdavačke grupacije Financial Times Group12. Ova nagrada Erste banci je dodijeljena već peti put i još je jedna stavka zbog koje tvrdimo da neke stvari ni 2020. ne može promijeniti. 🙂