Ljeto je vrijeme koje većinu asocira na sunce, more, plažu i relaksaciju. Za one sa preduzetničkim duhom, pak, to je vrijeme za zaradu, posebno ukoliko se bave privatnim poslom, imaju ugostiteljski objekat ili izdaju smještaj. Očekivanja turista i gostiju rastu iz sezone u sezonu, a kako biste ispratili trendove i bili u mogućnosti da svojim gostima ponudite nešto novo, neophodno je da konstantno radite na unapređenju svojih objekata.

U oštroj konkurenciji pazi se na svaki detalj, a turisti zahtijevaju visok kvalitet i što bolju ponudu. Bilo da je u pitanju samo adaptacija ili renoviranje postojećeg objekta, otvaranje novog ugostiteljskog objekta ili zakup plaže, dodatna finansijska podrška je neophodna. U nastavku teksta ćemo vam objasniti koje izvore finansiranja imate na raspolaganju i istaći prednosti pojedinih.

Kada početi sa pripremama za sezonu?

Pripreme za ljetnju sezonu planirajte u skladu sa obimom radova. Ukoliko planirate adaptaciju ili samo renoviranje svojih turističkih objekata, radove je najbolje obaviti tokom proljeća kako bi objekat bio “osvježen” pred sam početak sezone. Krupnije građevinske radove kao što su izgradnja novog ili dogradnja postojećeg objekta, najbolje je početi odmah po završetku tekuće turističke sezone. Samim tim imate dovoljno vremena da svoj objekat u potpunosti pripremite i prilagodite vašim i potrebama vaših gostiju.

Šta vam banke nude?

Kada se odlučite za pripremu za predstojeću sezonu, napravite plan radova i pripremite i procjenu potrebnih finansijskih sredstava. Za nedostajuća finansijska sredstva na raspolaganju uvijek imate kredite banke. Uvijek prvo posjetite svoju banku i porazgovarajte sa vašim fnansijskim savjetnikom o kreditnoj ponudi, a potom obiđite još bar dvije banke i uporedite njihove ponude.

Banke u ponudi imaju kredite koji su prilagođeni potrebama klijenata. Zavisno od vaših planova, potreba i očekivanja od ljetnje sezone u Erste banci možete pronaći adekvatan kredit.

Ukoliko radovi na pripremi za sezonu zahtijevaju veća ulaganja, na raspolaganju vam je gotovinski kredit, dok manja ulaganja u adaptaciju ili dogradnju vašeg objekta možete finansirati adaptacijskim kreditom.

Ako želite da sve „posložite“ za početak sezone i svojim gostima ponudite nešto o čemu će sa oduševljenjem pričati kada se vrate kući i zbog čega će se rado vraćati upravo vama, turistički kredit će vam u potpunosti odgovorati. Otplatu možete prilagoditi tako da veći dio glavnice kredita otplaćujete u periodu sezone, kada su ujedno i vaši prihodi najveći.

Varijabilna ili fiksna kamatna stopa – pitanje je sad

Promjenjiva kamatna stopa, kao što joj i sam naziv kaže, zavisi od kretanja na finansijskom tržištu, tačnije od kretanja referentne kamatne stope – EURIBOR. Ukoliko se odlučite za promjenjivu kamatnu stopu, to svakako sa sobom nosi određeni rizik, jer rastom referentnih kamatnih stopa raste i cijena kredita. Međutim, referentne kamatne stope su trenutno izuzetno niske, što znači da je trenutno povoljnija opcija kredit za varijabilnom kamatnom stopom u odnosu na kredit sa fiksnom kamatnom stopom.

46937033 - happy young romantic couple at new modern  home interior renovation

Investiciono-razvojni Fond

Osim kredita kod banaka, fondovi kao što je na primjer Investiciono-razvojni fond Crne Gore odobravaju kredite koji su namijenjeni upravo unapređenju apartmanskih i hotelskih kapaciteta, dogradnju, rekonstrukciju i prenamjenu iz stambenih u turističke kapacitete.

Fond po pravilu nudi povoljnije uslove finansiranja, kao što su niske kamatne stope i duži rokovi otplate. Takođe, imajte na umu da ukoliko redovno izmirujete svoje poreske obaveze možete ostvariti dodatno sniženje kamatne stope. Dodatna prednost koju nudi ovaj Fond jeste i grejs period do četiri godine za ovu vrstu kredita.

Važno je da znate da ove povoljne kreditne aranžmane nije baš jednostavno dobiti, ali su svakako vrijedni vaše pažnje i vremena. Na sajtu Fonda možete pronaći sve instrukcije za izradu dokumentacije – biznis i investicionog plana. Svakako da pripremljenu dokumentaciju ako ne u cjelosti, a onda bar djelimično možete iskoristiti za apliciranje za kredit u banci.

Ukoliko se odlučite za ovaj vid kreditiranja za pripremu za ljetnju sezonu, imajte na umu da Erste banka nudi opciju sufinansiranja i jedan je od partnera Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore.

Bili spremni ili ne – turisti dolaze😊

Kako se ljeto približava, turisti počinju da planiraju svoje ljetovanje. Kako biste već tokom prve sezone mogli ostvariti povrat na investiciju, a samim tim i olakšate otplatu kredita, važno je i da na adekvatan način iskomunicirate turistima i potencijalnim gostima promjene i novitete u vašem objektu. Ukoliko već nijeste, napravite Facebook stranicu vašeg restorana, svoj smještaj registrujte na svjetskim sajtovima kao što su Booking.com, AirBnB i drugi. Redovno ažurirajte stranice novim sadržajem i fotografijama vašeg objekta i sigurni smo da pažnja posjetilaca neće izostati.

Pripremite se za ljeto i iskoristite ga na pravi način!😊

Danijela Vukoslavović radi u Erste banci kao zamjenica direktora sektora stanovništva.