Proljeće, samo što nije stiglo, makar kalendarski. Sigurni smo da naša Sveznalica nije jedina koja će reći da je ovo pravo vrijeme da se, osim prirode, i životni prostor svih nas probudi iz zimskog sna i odjene novo ruho.

U prilog tome ide i činjenica da se veliko, generalno uređivanje prostora u kojem boravimo ne zove bez razloga baš „proljećno spremanje”. Ipak, ako su troškovi koje ova aktivnost iziskuje razlog vašeg oklijevanja, naša Sveznalica će vam u nastavku reći nešto više o potencijalnom rješenju koje će stati na put svim preprekama koje se nalaze između vas i vaša nova-stara četiri zida. Adaptacijski krediti tema su našeg današnjeg blog-posta.

Šta su adaptacijski krediti?

Ako volite kratke, jasne i direktne odgovore, vrijeme je za punu koncentraciju i pažnju, jer se odgovor na postavljeno pitanje krije u sljedećoj rečenici. 🙂

Za razliku od gotovinskih kredita, adaptacijski krediti su vrsta namjenskih kredita – namijenjeni su fizičkim licima koja planiraju da ih iskoriste za renoviranje, dogradnju i proširenje stambenog prostora ili za pomoć pri kupovini imovine, a uz to, ova sredstva se mogu koristiti i za dovršetak unutrašnjih radova pri rekonstrukciji ili proširenju objekta.

House improvement concept. Rear view of Asian construction worker looking away.

Nakon ovoga, vjerujemo da su iznosi i uslovi po kojima ova vrsta kredita može biti odobrena prva naredna stavka koja vas zanima. Pretpostavićemo da pogotovo sada želite brzu, tačnu i pouzdanu informaciju, pa ćemo preći na ponudu adaptacijskih kredita Erste banke o kojima sve možete saznati ovdje.

Kada su adaptacijski krediti pravo rješenje?

Sagledajte dobro nekretninu koju posjedujete, bilo da je riječ o stanu, kući, vikendici ili je u pitanju objekat čija je primarna svrha kratkoročni ili dugoročni najam. Razmislite da li će biti dovoljno samo da se oslobodite suvišnih i neupotrebljivih stvari, da napravite razmještaj i oplemenite prostor novim sitnicama ili su ipak potrebni veći poduhvati kako bi vaš objekat zablistao punim sjajem.

Sjetite se toga da zimski uslovi, poput kiše i snijega, mogu ostaviti traga na vašoj nepokretnoj imovini.

Sjetite se i toga da zimski uslovi, poput kiše i snijega, mogu ostaviti traga na vašoj nepokretnoj imovini, kao i toga da vas šteta nastala kvarom određenog elementa može koštati više od same popravke tog elementa. Uzmimo samo za primjer pucanje vodovodne cijevi, koje može prouzrokovati poplavu. A sada zamislite da se ovo desi u vikendici u kojoj čak i ne boravite tako često ili u apartmanu koji izdajete tokom ljeta. Znate kako se kaže: „Bolje spriječiti nego liječiti”.

Koliko god da brinete o svom životnom prostoru, renoviranje je ono što i najbolje očuvani prostor poslije izvjesnog vremena zahtijeva. Obično je ovo vrijeme kraće kada su u pitanju objekti koji su namijenjeni izdavanju tokom turističke sezone. U situaciji kada vašim prostorom cirkuliše veliki broj ljudi, rizik za nastanak kvarova i oštećenje imovine a potreba za popravkama i zamjenom namještaja i aparata se povećava. Dodajte ovome i činjenicu da su pojedine aktivnosti, poput krečenja, neizostavne i da ih je potrebno obavljati čak i češće nego u stanu ili kući u kojoj živite.

Young man and woman together tourism hotel arrival

Na kraju, ako se broj stvari koje želite da izmijenite u vašem domu povećao do te mjere da osjećate kako vam boravak u njemu ne prija kao ranije, onda je pravo vrijeme da se on osvježi i zasija. Ukoliko živite u kući, obratite pažnju i na eksterijer i donesite odluku o tome da li i ovaj prostor zaslužuje novi izgled.

Šteta nastala kvarom određenog elementa može vas koštati više od same popravke tog elementa.

Ako se pronađete u bilo kojoj od ovih situacija, stavite na papir sve aktivnosti koje će adaptacija prostora zahtijevati. Zatim se raspitajte o cijenama materijala, opreme, radova, namještaja, uređaja i svega što je potrebno nabaviti. Ako zbir premaši vaša očekivanja (čitajte: budžet), a prostor zaista vapi za novim i poboljšanim uslovima, adaptacijski krediti su nešto o čemu vrijedi razmisliti.

Donesite racionalnu odluku

Zaključili ste da je adaptacija prostora neophodna, kao i dodatni izvori finansiranja ovog poduhvata u vidu adaptacijskih kredita. Ako zbog toga želite da promijenite baš svaku sitnicu u vašem prostoru, prije donošenja odluke dva puta razmislite da li je zaista neophodno mijenjati sve „od temelja, pa do krova” ili će to samo dodatno opteretiti troškove bez naročite potrebe.

20865512 - couple is considering the future design of the apartment with a designer, top view

I za kraj, kako adaptacijski spada u kategoriju namjenskih kredita, ne zaboravite da će vam među dokumentacijom potrebnom za aplikaciju za kredit biti potrebne i profakture od prodavaca, zbog toga što se minimum 50% odobrenih sredstava uplaćuje direktno na njihov račun, dok se ostatak može podići u gotovini. Zato, prionite na posao i pravac u obilazak prodavnica. 🙂

Želimo vam da se iznova zaljubljujete u svoj novi-stari topli dom. Za sve nedoumice, znate da smo uvijek tu za vas.