Zdravlje je najvažnije i, iako nam se, zbog ambicija i ciljeva čijem ostvarenju težimo, ponekad možda desi da ga stavimo u drugi plan, u situacijama poput ove u kojoj se trenutno nalazimo, sjetimo se da ono uvijek treba da nam bude prioritet.

#OstaniDoma znači da napokon imate slobodno vrijeme koje možete provesti onako kako želite, u toplini svoga doma i društvu onih do kojih vam je najviše stalo.

Ako ste neko kome dan od 24 časa nije dovoljan da završi sve obaveze i zbog toga nerijetko uhvatite sebe u razmišljanju kako je sve što želite samo malo više vremena za porodicu i sebe, ne morate čekati zlatnu ribicu ili duha iz čarobne lampe da vam ove želje ostvari. Ukoliko pratite i pridržavate se preporuka nadležnih institucija, od kojih je najvažnija sadržana u dvije dobro poznate riječi: #OstaniDoma, znate da su vam na raspolaganju trenuci koje možete provesti onako kako želite, u toplini svoga doma i društvu onih do kojih vam je najviše stalo.

Ipak, ako ste navikli na užurban tempo života i niste sigurni kako da ga usporite ili mislite da ste „potrošili“ sve zanimacije koje će vam prekratiti vrijeme provedeno u kući, možda se razuvjerite nakon što pogledate predloge koje smo pripremili za vas. I ne brinite, znamo da među vama ima i roditelja, a to koliki je izazov držati pažnju mališana, takođe nam nije nepoznanica. U nastavku stižu i predlozi za najmlađe.

U zdravom tijelu – zdrav duh

Za početak, ne idite bosi po kući – obujte patike. Dobro ste pročitali; nije greška i ne mislimo na kućne papuče, već na onu obuću smještenu na dnu cipelarnika, koja čeka da obratite pažnju na nju i povedete je na trening.

Ne dajte se zbuniti – ne idemo vani, ali ostanite u patikama kako biste smanjili mogućnost da se povrijedite, jer upravo sada dnevnu sobu pretvaramo u prostor za vježbanje. Ne znate kojim vježbama da počnete? Nema odustajanja. Predlažemo da date šansu treninzima koji su zasnovani na naučnim istraživanjima, a u čijem razvoju učestvuje tim istraživača, doktora nauka iz oblasti sporta, kreativnih direktora i muzičkih producenata iz cijelog svijeta. Čitav ovaj koncept nosi naziv Les Mills, a besplatne treninge, zajedno sa precizno objašnjenom tehnikom izvođenja vježbi i pokreta, možete pronaći ovdje.

Zdravlje na usta ulazi

Vrijeme je da se nahrane mišići nakon odrađenog kućnog treninga. Napravite svoje omiljeno jelo, a u njegovu pripremu uključite djecu. Ne samo što će se zabaviti već ćete na ovaj način izgraditi dodatnu bliskost, a na kraju ćete napraviti nešto što je rezultat zajedničkog truda i rada, zbog čega osjećaj ponosa neće izostati.

Pripremite obrok sa djecom - zabavićete se, izgraditi dodatnu bliskost, a osjećaj ponosa neće izostati kada zajedno napravite vaše omiljeno jelo.

Ako se obožavani recepti vaše majke ili bake, ispisani na staroj, požutjeloj hartiji, nalaze po fiokama, policama i sveskama, pravi je trenutak da sada napravite malu porodičnu zbirku recepata, koju ćete s vremenom dopunjavati vi, a kasnije možda i vaša djeca. Iako znamo da je danas sve dostupno u digitalnom formatu, složićete se da ništa ne nosi takvu emociju i toplinu kao prenošenje malih tajni velikih majstora sa koljena na koljeno.

Svakog dana naučite nešto novo

Prvo, odaberite oblast koja vas zanima. Ako su to finansije, savjete o tome kako steći kvalitetno znanje iz ove oblasti možete pronaći u jednom od naših prethodnih blog-postova, a ako je to učenje novih jezika uz pomoć aplikacije koju će voljeti svi članovi vaše porodice, možemo reći samo jedno: Duolingo.

 

Ukoliko su vaša sfera interesovanja oblasti poput programiranja, informatike, humanističkih ili društvenih nauka, umjetnosti i dizajna, biznisa ili neke druge, onda će vas obradovati lista od preko 450 besplatnih “Ivy League” onlajn kurseva. “Ivy League” čini osam privatnih američkih univerziteta (Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Penn, Princeton i Yale), koji su ujedno i među najprestižnijim na svijetu. Ako vam njihova imena zvuče poznato, vjerovatno znate i to koliko je teško dobiti priliku da pohađate ove univerzitete, a vi imate mogućnost da slušate neke od njihovih kurseva, i to besplatno. Rekli bismo da je ovo šansa koja se ne propušta. 🙂

Vrijeme je za hranu koja će nahraniti vašu dušu

U ovom slučaju nema brojanja kalorija, tako da je neograničena konzumacija dozvoljena, pogotovo sada kad čujete da, osim filmova, iz topline svoga doma možete gledati predstave, slušati operu ili koncerte i posjećivati svjetske muzeje i galerije, a da ne napravite ni korak. Pa, da krenemo redom.

Filmovi, predstave, balet, opera, koncerti, obilasci muzeja i galerija - u svemu ovome uživajte iz topline svoga doma.

Kao alternativu bioskopu predlažemo Netflix, koji možete koristiti besplatno prvih 30 dana od momenta registracije na ovaj servis, a osim filmova, na raspolaganju vam je i bezbroj serija koje možete gledati ovim putem. Neposredno prije isteka ovog perioda, ne zaboravite da se odjavite, u slučaju da ne želite da nastavite sa njegovim korišćenjem. Imamo predlog i za one koji vole filmove na našem jeziku. Na veb sajtu Eastern European Movies možete besplatno gledati filmove koji dolaze sa područja cijele istočne Evrope sa prevodom na engleski, francuski, njemački i ostale jezike. Na ovaj način, osim što gledate ono što volite, istovremeno i vježbate strani jezik, a same filmove možete pretraživati po žanru ili po državi iz koje dolaze.

 

Svima koji vole operu, svoja onlajn vrata otvorila je Metropolitan Opera, realizacijom projekta “Nightly Met Opera Streams”. Svakog dana, sa početkom u 19.30 h (po EST, Istočnom standardnom vremenu) možete uživati u jednom od performansa iz bogate kolekcije, a prenos će biti dostupan za gledanje tokom narednih 20 sati. Raspored možete pratiti na zvaničnoj stranici na nedjeljnom nivou i sve to će vas koštati 0€.

Da vam ne nedostaju koncertne dvorane, pobrinula se Berlinska filharmonija, omogućivši besplatnu ulaznicu za digitalnu koncertnu dvoranu, koja važi čak 30 dana, ukoliko se do 31. marta registrujete ovdje i pri registraciji unesete kod BERLINPHIL.

Ljubitelje dramskih, baletskih i operskih predstava obradovaće vijest da Narodno pozorište u Beogradu najavljuje besplatno emitovanje ove vrste sadržaja onlajn, a više informacija, kao i repertoar možete pronaći ovdje. Isto važi i za predstave Hrvatskog narodnog kazališta, koje je moguće pratiti putem ovog YouTube kanala. Nešto slično priprema i Crnogorsko narodno pozorište, a ako vaši mališani dijele ljubav prema pozorištu sa vama, onda vjerovatno već znate za onlajn dječije predstave Gradskog pozorišta, koje su dostupne na njihovom zvaničnom YouTube kanalu.

 

Pominjali smo svjetske muzeje i galerije, kao što su Belvedere, Orsej, MoMA, Van Gog i Rijksmuseum ili Galerija Ufici. Sve njih, ali i mnoge druge, možete obići dok se, ušuškani u svom porodičnom gnijezdu, uz šolju toplog čaja, pripremate za spavanje. I ne, ne treba da posjećujete zvanične veb-sajtove svake od institucija. Dovoljno je da otvorite Google Arts & Culture i odaberete u koji virtuelni obilazak danas idete.

A ako sve ovo ne bude dovoljno

Nasumično uzmite knjigu sa police i pročitajte je do kraja. Organizujte filmski maraton. Dajte šansu potkastima. Razmislite o čitanju stripova. Vratite se u djetinjstvo i slažite slagalice. Budite dijete na dan i dopustite vašim mališanima da vas nauče kako se igra njihova omiljena video-igra. Ne zaboravite da presadite biljke. Igrajte društvene igre. Crtajte sa svojom djecom. Napravite kućni spa-centar. Obrišite prašinu sa starih porodičnih albuma. Razvrstajte fotografije po folderima u kompjuteru. Ili jednostavno – konačno se naspavajte.

Ako su vam potrebne usluge banke, ne zaboravite da značajan dio obaveza možete obaviti iz kuće, a ako je odlazak u filijalu ili do bankomata neophodan, važno je da se pridržavate određenih mjera. O svemu tome smo pisali u našem prethodnom blog-postu, koji možete pronaći ovdje.

Čuvajte sebe, jer samo tako čuvate i druge. Ili, kratko i jasno: #OstaniDoma. 🙂