Da li znate kako izabrati povoljniju kamatnu stopu? Da li znate šta promjena kamatne stope znači za vaš kredit? Da li ste ikada bili u nedoumici kako se obračunavaju kamate na kredite ili depozite?

U nastavku posta ću ukratko i jednostavno objasniti način iskazivanja kamatne stope, vrste kamatne stope kao i metode obračuna kamate.

Nominalna kamatna stopa (NKS) je stopa koju banka navodi kao kamatnu stopu u ugovoru, a po kojoj obračunava kamatu na glavnicu.

EKS je važna jer vam omogućava da procijenite i lako uporedite troškove sličnih proizvoda među bankama ili da uporedite troškove ili povrate među proizvodima koji imaju različitu strukturu naknada i druge uslove.

Efektivna kamatna stopa (EKS) je trošak kredita ili povraćaj na depozit nakon što se svi troškovi i naknade vezane za kredit ili depozit uključe u kalkulaciju kamatne stope. Ona uključuje NKS, vremenski raspored kamatnih plaćanja (npr. mjesečno, godišnje), trošak naknade za obradu kredita, novčanu zalogu za kredit, kao i sve predvidive buduće troškove, naknade i promjene u cijeni koje se moraju platiti tokom trajanja ugovora.

EKS je važna jer vam omogućava da procijenite i lako uporedite troškove sličnih proizvoda među bankama ili da uporedite troškove ili povrate među proizvodima koji imaju različitu strukturu naknada i druge uslove. Na primjer, možete uporediti efektivne troškove na kredit koji ima nominalnu kamatnu stopu od 10% i nema naknada, s kreditom koji ima nominalnu kamatnu stopu od 9% ali ima naknadu za obradu kredita od 2%. Kredit sa većom nominalnom kamatnom stopom može imati manju efektivnu stopu, što znaći da će vas sveukupno manje koštati.

Banka je dužna da vas informiše o efektivnoj kamatnoj stopi u pisanom obliku, prije primanja zahtjeva za odobrenje kredita, kao i prije zaključenja ugovora o kreditu, odnosno ugovora o depozitu.

Vrste kamatnih stopa: fiksna i promjenjiva

Banke mogu ugovarati fiksne ili promjenjive kamatne stope.