Ako te vreli ljetnji dani vuku da otvoriš Play Store ili App Store i ubiješ dosadu dok bježiš od vrućine, imamo sjajnu ideju za tebe.

Umjesto jednih te istih igrica, isprobaj neke od edukativnih mobilnih aplikacija.

Mada može zvučati kontradiktorno, učenje je najkraći i najbolji put do ubijanja dosade. Naravno, ukoliko učiš nešto što te zaista interesuje.

Pročitaj naš novi blog post i upoznaj se sa prednostima edukativnih mobilnih aplikacija, a onda se naoružaj onima koje su ti najzanimljivije i obezbijedi sebi koristan i zabavan bijeg od ljetnjih vrućina.

Učenje je konačno postalo zabavno

Učionice, kursevi i knjige su mnogima prve asocijacije na učenje. I mada se značaj tradicionalnih metoda ne može i ne smije potcijeniti, razvoj tehnologije je sa sobom donio promjene u oblasti sticanja znanja.

Ukratko, mobilne edukativne aplikacije su učenje učinile zabavnim.

Uz Erste Sveznalicu, na primjer, možeš provjeriti svoje znanje o Crnoj Gori kroz mini-igre, a osvajanjem bodova i zvjezdica možeš osvojiti i poklone iznenađenja. 

Duolingo ti pruža idealnu priliku da se pripremiš za ono egzotično putovanje koje dugo planiraš. Ili da, jednostavno, savladaš španski, francuski, italijanski, njemački ili bili koji drugi jezik koji ti je primamljiv.

Interaktivne aplikacije sa sjajnom grafikom, zanimljivim pričama i motivišućim sistemima za osvajanje bodova čine učenje interesantnim. Kad jednom započneš, nećeš moći da odustaneš. A to je dobro, jer je kontinuitet važan u savladavanju novog znanja.

Poboljšaj memoriju

Jedna od prednosti mobilnih edukativnih aplikacija leži u tome što ti omogućavaju da poboljšaš memoriju. One su dizajnirane tako da, između ostalog, koriste tehnike ponavljanja kako bi ti pomogle da učvrstiš stečeno znanje.

Osim toga, interaktivne aktivnosti, kao što su kvizovi, koji te iznova i iznova izlažu istim informacijama, ali u različitim formatima, takođe ti pomažu da utvrdiš znanje o nekoj oblasti. 

Istovremeno, ovakav način učenja će imati pozitivan efekat na tvoju sveukupnu sposobnost pamćenja. Igre u kojima treba da pamtiš sekvence, obrasce ili specifične informacije poboljšaće ti i kratkoročnu i dugoročnu memoriju.

Stoga, može se reći da one pozitivno utiču na mozak, podstičući ga da ostane aktivan, nezavisno od tvojih godina i životnog doba u kojem se nalaziš.

Unaprijedi vještine logičkog i analitičkog razmišljanja

Puzle, matematički problemi, logičke igrice ili bilo koje edukativne igre koje podrazumijevaju razvijanje strategija za prelaženje na sljedeći nivo, dovode do razvijanja vještina kritičkog, logičkog i analitičkog razmišljanja.

Ovakve aktivnosti stimulišu mozak i unapređuju kognitivne funkcije. Mobilne edukativne aplikacije uče te da problemima pristupaš metodično, da ih razlažeš na manje cjeline i da logičkim prosuđivanjem pronađeš rješenja.

Tako redovnim korišćenjem ovih aplikacija možeš da povećaš mentalnu agilnost, poboljšaš svoju sposobnost za analizu komplikovanih informacija i da, jednostavno rečeno, izoštriš svoj um.

Razvijaj maštu i kreativnost

Neke edukativne aplikacije mogu se sastojati od niza kreativnih zadataka. Dizajniranje, crtanje, kreiranje priča... Sve to te može podstaći da razmišljaš van okvira i da dolaziš do inovativnih rješenja koja ti drugačije možda ne bi pala na pamet.

Osim toga, ove aplikacije ti pružaju siguran prostor, u kojem možeš da eksperimentišeš u izražavanju svoje kreativnosti kroz razne medijume i na razne načine. A sve bez straha od greške. 

Zato, ako se pitaš u šta da uložiš svoje slobodno vrijeme, uloži ga u mobilne edukativne aplikacije i tako razvijaj svoju maštu i kreativnost.

Učenje koje se isplati

Do sada smo govorili o prednostima koje se tiču tvog ličnog rasta i razvoja. A sada je vrijeme da se upoznaš i sa jednim benefitom koji se tiče praktičnih strana učenja – tvog vremena i budžeta.

Većina ovih aplikacija je potpuno besplatna. Ako se nešto i plaća, onda je cijena zaista mala u odnosu na vrijednost koju dobijaš. Naročito u poređenju sa nekim tradicionalnim edukativnim resursima. Njihova finansijska isplativost povećava im primamljivost, a takođe čini obrazovanje dostupnijim širokim masama. Ukratko, ovo znači da svi imaju priliku da steknu znanje iz one oblasti koja ih zanima.

Osim što su finansijski isplative, mobilne edukativne aplikacije su uvijek dostupne, pa ne moraš čekati septembar da počneš da učiš. Ne moraš ni da se pridržavaš strogog rasporeda, već možeš sticati znanje kad god poželiš. I, naravno, kad ti tvoj životni raspored to dozvoljava.

Uz takvu fleksibilnost, male su šanse da nećeš ovladati onom oblašću koja te zanima.

A sve što ti je potrebno od opreme jeste jedan pametni telefon.

Najnovije na blogu:

Finansijska sloboda u zlatnim godinama

Sunčana strana biznisa: Vaš hobi kao ključ uspjeha ovog ljeta

Transformiši svoj dom u savršeno mjesto za odmor