Ljeto vrvi od mogućnosti. Ispunjava nas energijom, snagom i voljom da krenemo ka ostvarivanju snova.

Ukratko, ljeto miriše na uspjeh.

Ako razmišljaš kako da započneš novi biznis ovog ljeta, a da se pritom dobro i zabaviš, evo jedne ideje. Razmisli o onim ljetnjim aktivnostima koje voliš, a onda napravi plan kako da ih pretvoriš u poslovni poduhvat. Možda je baš tvoj hobi ključ za uspjeh.

Pa, hajde da vidimo koji ljetnji hobiji mogu postati profitabilni biznisi, kao i kako da upravljaš sezonskim poslovanjem i da se dobro plasiraš na tržištu.

Pronađi svoju nišu

Da bi bio uspješan u bilo kom poslovnom poduhvatu, prvo moraš da pronađeš svoju nišu na tržištu. Istraži tržište, istraži konkurenciju, pronađi ciljnu publiku i definiši jedinstvenu prodajnu ponudu. Na ovaj način će se tvoj biznis izdvojiti u moru ostalih, čime ćeš povećati šanse za uspjeh.

Ukoliko nisi siguran na koju nišu da se fokusiraš, odnosno koji od tvojih hobija može biti profitabilan, evo nekoliko ideja.

  • Fotografisanje 

Ponudi ljetnje, porodične fotografije, kao i fotografisanje vjenčanja ili različitih vrsta događaja organizovanih, recimo, na plaži. Osim toga, unovči svoje umijeće tako što ćeš da ponudiš časove fotografisanja drugim ljudima.

  •  Baštovanstvo

Ako obožavaš da uređuješ bašte, ljeto je pravo vrijeme da iskoristiš tu strast i vještine. Uz usluge uređenja bašte i travnjaka, ponudi ljudima i radionice na ovu temu, i nauči ih kako da se sami brinu o svojoj bašti.

  • Vodeni sportovi

Voliš surfovanje, veslanje, jedrenje, vožnje kajakom, ronjenje? Svi vodeni sportovi su jako popularni tokom ljeta. Pa, zašto ne bi svoju ljubav prema njima iskoristio i pretvorio je u profitabilan biznis? Organizuj kajak ture, ponudi vožnje brodićem uz zalazak sunca ili časove ronjenja.

  • Crtanje i slikanje

Ako imaš talenat bilo za tradicionalnu ili digitalnu umjetnost, vrijeme je da ga unovčiš. Portreti, pejzaži, murali... Šta god možeš da ponudiš, velike su šanse da ćeš pronaći kupce. Pa, ukoliko je crtanje ili slikanje tvoja strast, ovog ljeta tu strast pretvori u biznis.

  • Muzika

Ljeto ljubiteljima muzike otvara mnoga vrata. Pokaži svoj talenat i ugovori svirku u lokalnom baru. A onda ugovori još jednu. I još jednu. I još jednu. Ukratko, pretvori svoju ljubav prema muzici u biznis.

Postoji još nešto što treba da znaš prilikom odabira hobija koji želiš da učiniš profitabilnim. Odluči se za ono što voliš, ali i što dobro poznaješ. Najzad, za uspješan biznis je, uz strast, potrebno i znanje.

Opremi se

Ako si odabrao, sada je vrijeme da se pripremiš. Ili, bolje rečeno, da se opremiš.

Uloži u svoj hobi. Kupi dobar foto-aparat, dasku za surfovanje, gitaru ili slikarski pribor. Uz kvalitetnu opremu, moći ćeš da ponudiš kvalitetne usluge. A kvalitetne usluge će da dovedu do kupaca koji se vraćaju i koji tvoj ljetnji biznis preporučuju drugima. Kvalitet je oduvijek bio najbolja reklama.

Ukoliko ti fali sredstava da kupiš potrebnu opremu, uvijek možeš dobiti dodatna novčana sredstva u banci.

Sve u svemu, moraš da uložiš u svoj biznis. Jer, bez ulaganja nema ni profita.

Predstavi se na internetu

Za upravljanje sezonskim poslovanjem je potrebna i dobra marketing strategija.

A u digitalnom dobu, digitalni marketing je od presudnog značaja. Zato – predstavi se na internetu.

Iskoristi društvene mreže da postuješ zanimljiv i relevantan sadržaj, koji će te povezati sa publikom. Osim toga, razmisli i o kreiranju profesionalnog veb-sajta, gdje možeš da predstaviš svoje vještine. Na primjer, ako se baviš fotografijom, veb-sajt ti može poslužiti kao portfolio.

Iskoristi sajmove, festivale i druge manifestacije

Ljepota ljeta je i u tome što je puno različitih događaja. Sajmovi, festivali i druge manifestacije mogu biti prava prilika da se predstaviš na lokalnom tržištu.

Zato, ne zaboravi da posjetiš popularne događaje i da tu direktno ponudiš svoje usluge ili prozvode. Ovo može biti još jedan način da uspješno privučeš klijente i da svoj biznis dobro plasiraš na tržištu.

Uspostavi saradnju sa drugim lokalnim biznisima

Saradnja sa drugim lokalnim biznisima može biti dobar put do uspjeha. Kad tek počneš svoj hobi da pretvaraš u biznis, može ti biti potrebna podrška. A kroz ova partnerstva tu podršku možeš i dobiti.

Uz saradnju sa drugima, možeš da privučeš veći broj klijenata i da povećaš svoje prisustvo na tržištu.

Pa, potraži one kompanije koje mogu na neki način da dopune ono što ti nudiš, i istraži prilike za saradnju.

Radi ono što voliš

Ljeto je tu i miriše na uspjeh. A ti razmišljaš kako da zgrabiš svoje parče tog uspjeha ove sezone.

Imamo samo jedan savjet. Ako želiš da započneš novi biznis, započni onaj koji ćeš da voliš. Izaberi ono što te ispunjava. Ukratko, pretvori svoj ljetnju hobi u profitabilan biznis.

Kao što kaže Konfučije: Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš ni dana u životu.



*Smatra se da se svi izrazi upotrijebljeni u muškom gramatičkom rodu u ovom tekstu odnose bez diskriminacije i na žene.

 

Najnovije na blogu:

Transformiši svoj dom u savršeno mjesto za odmor

Ispunjenje snova: Kako isplanirati finansije za budući dom

Koraci ka finansijskoj samostalnosti – savjeti za generaciju Z