Započinjanje zajedničkog života je uzbudljiv period, ali i period ispunjen različitim izazovima.

Kao mladi bračni, vanbračni ili par u registrovanom partnerstvu, vjerovatno sanjate o kupovini prvog zajedničkog doma. Uzbudljivo? Da! Izazovno? Takođe, da!

Da biste taj san ostvarili, morate imati dobar plan. Morate znati kako da pametno raspolažete novcem i da uštedite.

Pa, kako do prvog zajedničkog doma? Pametnim planiranjem finansija. U nastavku teksta saznajte šta to zapravo znači.

Jasni zajednički ciljevi kao izvor motivacije

Život u zajednici  donosi zajedničke obaveze, ali i zajedničke ciljeve. A kad dvije osobe imaju isti cilj, lakše je ostati motivisan na putu ka njegovom ispunjenju.

Zato, stavite sve kratkoročne i dugoročne ciljeve na papir.

Kupovina kuće ili stana definitivno spada u dugoročne. Procijenite koliko vam novca za to treba i postavite realističan rok za njegovo prikupljanje. Novac za kupovinu stana obično je kombinacija sopstvenih izvora (štednje) i pozajmica (kredita).

 

Dok svakodnevno trošite novac, uvijek podsjećajte jedno drugo na san koji želite na ostvarite – na kupovinu ili izgradnju zajedničkog doma. Postavite prioritete i krenite u ostvarivanje ciljeva udruženim snagama. Udvoje je lakše.

Kreirajte budžet

Sad kad ste postavili ovaj važan zajednički cilj, vrijeme je i da kreirate zajednički budžet.

Udružite sredstva i podijelite troškove. Preispitajte svoje svakodnevne potrošačke navike i, ukoliko je potrebno, prilagodite ih. Ovo će vam pomoći da steknete veću kontrolu nad svojim budžetom.

Kako biste kreirali održiv budžet, važno je da realistično sagledate svoju finansijsku situaciju. Fiksni mjesečni troškovi za račune, hranu i osnovne potrebe moraju biti prioritet. S druge strane, možete smanjiti troškove za proizvode ili usluge koje vam nijesu zaista potrebne. Na primjer, peti par sunčanih naočara.

Naravno, u svakom budžetu mora imati mjesta i za vanredne situacije. Ovo znači da bi trebalo da odvojite neki dio novca za okolnosti koje ne možete predvidjeti. Tako ćete imati finansijsku sigurnost koja vam je potrebna u procesu planiranja kupovine kuće ili stana.

Smanjite zaduženja

Ukoliko imate dugove na kreditnim karticama ili još uvijek otplaćujete telefon ili računar, vrijeme je da isplanirate kako da ova zaduženja smanjite. Pametno planiranje otplate duga važan je korak u kreiranju zajedničkog budžeta.

Osim toga, smanjenje zaduženja vam može otvoriti veće mogućnosti kada su u pitanju krediti koje nude banke, a koji vam mogu pomoći da što prije izgradite svoj zajednički dom.

Napravite plan za štednju

Osim detaljno isplaniranog budžeta, svaki mladi bračni par bi trebalo da ima i plan za štednju. Ovo se naročito odnosi na one parove koji planiraju izgradnju zajedničkog doma.

Čak i ako još uvijek ne znate u kom ćete tačno trenutku započeti proces kupovine, niti koliko će vaš novi stan iziskivati troškova, važno je da počnete štedjeti na vrijeme. 

Osim što pruža očigledne prednosti u finansijskoj stabilnosti, štednja će vam (takođe) olakšati prikupljanje potrebnog novca za eventualno učešće ukoliko se odlučite za podizanje stambenog kredita.

Iskoristite stambene kredite po posebnim uslovima

Kad već govorimo o stambenim kreditima, treba ih znati iskoristiti u pravom trenutku.

U ponudi Erste banke možete pronaći stambene kredite za mlade bračne parove* po akcijskim uslovima, za mlade koji rješavaju stambeno pitanje. To znači ne samo da možete dobiti novac koji vam je potreban za novi stan po nižim kamatnim stopama, već i da nećete morati plaćati naknade za obradu kredita i za procjenu nekretnine.

Ova ponuda, koja važi do kraja 2024. godine, može vam znatno olakšati kupovinu prvog stana ili kuće. Zato je važno iskoristiti stambene kredite u pravom trenutku. Jer se u pravim trenucima dobijaju posebno povoljni uslovi.

Ostvarite svoje snove – uselite se

Medeni mjesec se završio, a svadbeni dan je već odavno iza vas. Vrijeme je za ozbiljne razgovore. Vrijeme je za planiranje i za preduzimanje koraka koji će vas dovesti do cilja. A cilj je da dobijete ključeve svog prvog zajedničkog doma.

Istina, za to vam može biti potrebno vremena. Ali, što prije počnete da planirate, prije ćete uspjeti.

Zato, ne dozvolite da godine iskliznu. Počnite na vrijeme.

Snovi se ostvaruju onda kada se za njih borite.

 

*Kao dokaz postojanja bračne zajednice, registrovanog partnerstva ili vanbračne zajednice se prilažu, respektivno, izvod iz matične knjige vjenčanih, izvod iz Registra partnerstva za istopolne zajednice, ovjerene izjave i drugi dokumenti, po potrebi

 

Najnovije na blogu:

Koraci ka finansijskoj samostalnosti – savjeti za generaciju Z

“Proljećno spremanje” finansija: Kako da pospremiš finansije i pripremiš se za novi početak

Kako možeš uštedjeti ako počneš da vodiš računa o održivosti u svom domu