Štednja počinje kod kuće. I ne, ne govorimo o ostajanju kod kuće i propuštanju važnih događaja zarad mogućnosti da uštediš nešto novca. Život je da se živi, i za kvalitetno vrijeme provedeno sa prijateljima i porodicom uvijek vrijedi izdvojiti novac.

Ipak, izjava da štednja počinje kod kuće i dalje stoji. Počinje sa praktičnim koracima u domaćinstvu. Počinje sa održivošću u domu – onim pojmom koji danas svi koriste, iako malo ko zna šta u praksi znači.

Pa, vrijeme je da taj „apstraktni“ pojam pretvorimo u praktične savjete.

Kupuj pametno

Treba ti nova mašina za pranje sudova? Novi električni šporet? Novi frižider? Ili ti možda treba sve od navedenog, jer si u procesu uređivanja novog doma?

Šta god da je u pitanju, važno je da kupuješ pametno. Uz prave kućne aparate zaista možeš da uštediš.

Provjeri energetsku efikasnost svakog aparata prije nego što ga kupiš. Istraži različite proizvođače i brendove. I na kraju, kupi one uređaje uz koje možeš da maksimiziraš uštedu na električnoj energiji.

Pređi na solarnu energiju

Kad smo već kod uštede na električnoj energiji, jesi li razmišljao da pređeš na solarnu?

Iskoristi sunčevu svjetlost kao obnovljivi izvor energije koji je svima dostupan. Početno ulaganje za ugradnju solarnih panela jeste značajno, ali se, zbog dugoročne uštede na računima za električnu energiju, isplati.

Naravno, treba razmisliti koliko je mjesto u kojem živiš pogodno za ovakav vid napajanja. Što više sunčanih dana u godini, to će ušteda uz solarne panele biti veća.

Ako odlučiš da je ovo pravi potez za tebe, a nisi siguran kako da obezbijediš početni ulog za panele, možda bi se mogao osloniti na dozvoljeno prekoračenje na računu ili na gotovinski kredit.

Pažljivo biraj materijale

Treba da izabereš podove za svoj novi dom? Ili je došao red na izolaciju?

U kojem god dijelu procesa da si, važno je da pažljivo biraš materijale za uređivanje svog doma. Bambus, drvo, kamen i vuna neki su od materijala koji se mogu svrstati u održive i obnovljive. Istovremeno, ovi materijali će učiniti da tvoj dom odiše elegancijom, luksuzom i jedinstvenošću.

Dakle, možeš i da uštediš i da pokažeš svoj vanvremenski stil.

Osim toga, izbor pravog izolacijskog materijala, kao što je kamena vuna, značajno će smanjiti račune za električnu energiju i učiniti tvoj dom udobnijim.

Iskoristi prirodnu svjetlost

Udoban dom je dom ispunjen prirodnom svjetlošću. Pošto govorimo o štednji, nećemo se zadržavati na činjenici da ti prirodna svjetlost može povećati nivoe serotonina u organizmu. Ipak, i to vrijedi znati.

Bilo kako bilo, ako maksimalno iskoristiš prirodnu svjetlost u svom domu, uštedjećeš na računima za električnu energiju. Kako? Tako što ćeš smanjiti potrebu za osvjetljavanjem svog doma vještačkim svjetlom i tako što ćeš manje koristiti uređaje za grijanje prostora.

Male promjene za velike rezultate

Ljepota ovih praktičnih savjeta leži u njihovoj jednostavnosti. Ne moraš biti stručnjak iz oblasti održivosti da bi ih mogao primijeniti. Dovoljno je da se potrudiš da napraviš pametne izbore prilikom uređivanja doma.

I da budeš istrajan u pravljenju malih promjena i stvaranju malih navika u vođenju domaćinstva.

Upravo će te male promjene da donesu velike rezultate.

 

* Smatra se da se svi izrazi upotrijebljeni u muškom gramatičkom rodu u ovom tekstu odnose bez diskriminacije i na žene.

Najnovije na blogu:

Bezbjedna kupovina na rate: Savjeti za onlajn šoping

Ulaganje u sebe kao najbolja investicija!

Novi počeci: Kako pravilno planirati finansije