Činjenica je da ćemo ovog ljeta svi bar neko vrijeme biti turisti u svojoj zemlji, a vjerovatno pretpostavljate ko se tome posebno obradovao. Ako vam niko ne pada na pamet, reći ćemo vam da je riječ o nekome ko koristi svaku priliku da nas upozna sa živopisnim predjelima i znamenitostima Crne Gore. Sada vam je sigurno sve mnogo jasnije i pogađate da je to niko drugi nego naša Sveznalica. 🙂

Ukoliko vam se čini da ste već obišli svaki kutak naše zemlje, te da ćete zbog toga biti prinuđeni da posjećujete iste lokacije, dajte šansu našoj Sveznalici, koja će u ovom blog postu sa vama podijeliti nekoliko ideja o tome koja skrivena mjesta Crne Gore mogu biti idealna za vaš naredni jednodnevni izlet, odnosno odmor u trajanju od jednog vikenda ili više dana.

Plaže, tvrđave i ostale ljepote Bokokotorskog zaliva

Tvrđava Goražda, pogled sa Vrmca ili otkrivanje ljepota Luštice - šta birate za naredni vikend?

Ako ste vječno zaljubljeni u šarm Bokokotorskog zaliva, malih primorskih mjesta, uskih ulica i kamenih kuća, ovog ljeta na putu ka jugozapadu naše države zastanite na kratko i obiđete tvrđavu Goražda. Nalazi se iznad Kotora, tačnije na putu prema Njegušima, a mnogi posjetioci tvrde da se sa nje pruža vjerovatno i najljepši pogled na Tivatski zaliv.

Kad smo kod pogleda koji oduzimaju dah, ne smijemo izostaviti onaj koji se pruža sa Vrmca. Ako vam kažemo da do njega vodi planinarska staza, nemojte odmah odustati, jer je put prilično lagan, staza široka, bez opasnih mjesta, pa slobodno možemo reći da odgovara svim kondicionim stanjima. Kada se popnete, vidjećete da je bilo vrijedno truda, a u povratku vas, prije Tivta, čeka Gornja Lastva, predivno autentično primorsko mjesto.

Poluostrvo Luštica, idealno za bijeg od gradske gužve, za uživanje u kristalno čistom moru i debelom hladu maslina, treba da se nađe na vašoj listi lokacija na kojima ćete provesti slobodne dane ljeta. Ovdje vas čeka toliko toga! Tvrđava Arza, plaže Žanjice i Mirište, Rt Veslo i Plava špilja samo su neka od mjesta koja obavezno treba da posjetite.

The ancient Austro-Hungarian fort Arza at the entrance to the Bay of Kotor in Montenegro, in Adriatic Sea, on Lustica peninsula. Fortress for military defense. Stone tower built in 19th century.

Plaćanjem Mastercard karticom ostvarujete pravo na umanjenje cijene prevoza trajektom, za putnička vozila, na relaciji Kamenari-Lepetani u periodu od 1. jula do 1. septembra 2020. godine.

Ne smijemo zaboraviti ni Rose, do kojih preporučujemo da dođete brodićem iz Herceg Novog. Vjerujte nam, nakon što vas „grad stepenica“ umori, prijaće vam vožnja uz blagi povjetarac, u trajanju od 20-ak minuta, a pred ljepotom ovog malog ribarskog mjesta nećete ostati ravnodušni.

Važno je napomenuti da ovdje nema prodavnica, pa sve što vam treba kupite prije polaska brodića iz gradske luke Škver. Na Rosama, ali i u većini manjih mjesta, ovo važi i za bankomate, te prije nego što se zaputite tamo, podignite novac sa nekog od najbližih bankomata i, kad god je to moguće, za plaćanje koristite Mastercard karticu.

Plaćanje ovom karticom donijeće vam i umanjenje cijene prevoza trajektom, za putnička vozila, na relaciji Kamenari–Lepetani, i to u periodu od 1. jula do 1. septembra 2020. godine, a vožnja na ovoj relaciji smanjiće vrijeme provedeno u putu bar za 30-ak minuta, što predstavlja pravo olakšanje kada nastupe ljetnje gužve.

Netaknuta priroda sjevera

Ako je bijeg na neko od mjesta sa nekoliko stepeni nižom temperaturom sve što želite od ljeta, za vas nema dileme – zaputite se ka sjeveru države. Dovoljno je da se spakujete, napunite rezervoar automobila i spremni ste za polazak. Ukoliko niste raspoloženi za vožnju, na raspolaganju imate neki od izleta iz Podgorice, koji se organizuju svakog vikenda, a ako ih platite Mastercard karticom, dobićete i popust.

Popust za plaćanje karticom ostvarujete i na panoramsku vožnju žičarom u ski-centrima Kolašin 1600 i Savin kuk na Durmitoru, na karte za avanturistički park na Durmitoru, a dobijate i mnoge povoljnosti u restoranima koji se nalaze u ovim ski-centrima.

long hair woman relax on peak of mountain landscape with picturesque view in Montenegro, Durmitor

Popust za plaćanje Mastercard karticom ostvarujete i na panoramsku vožnju žičarom u ski-centrima Kolašin 1600 i Savin kuk na Durmitoru, ali i na karte za avanturistički park na Durmitoru.

Ukoliko se opredijelite za odlazak u Kolašin, sigurni smo da ćete određeno vrijeme ostaviti za boravak u Nacionalnom parku „Biogradska gora”. Savjetujemo vas da poranite, te da, ukoliko ste u dobroj kondiciji, krug oko jezera ostavite za kraj, odnosno nakon što se popnete na neki od vrhova poput Crne glave, Zekove glave ili Troglave. Trenutke predaha provedite na nekom od katuna, do kojih će vas dovesti markirane staze, i iskoristite ih za prikupljanje energije i uživanje u svježem planinskom vazduhu.

Naš savjet za kraj glasi: „Ne dajte se zavarati – bez kreme sa zaštitnim faktorom ne idite nikuda ovog ljeta, naročito ne na planinu“. Bilo da ste planirali odlazak na Prokletije i nezaobilazno Hridsko jezero ili ste sebi zacrtali cilj koji glasi: „Ovog ljeta moram obići svih 18 durmitorskih ledničkih jezera“, ne dozvolite da vam opekotine od sunca pokvare uživanje. 🙂

Bez obzira na to da li je vaš izbor odmor na primorju, u centralnom ili sjevernom dijelu Crne Gore, nadamo se da ćete uživati u svakom slobodnom trenutku i napuniti baterije za sve izazove koji vam predstoje, te da ćete sa našom Sveznalicom podijeliti informacije o svim novim mjestima koja na putu otkrijete.