Odmalena sanjate o tome, a sada kada je pored vas osoba sa kojom želite da provedete ostatak života, došlo je vrijeme da organizujete jedan od najvažnijih dana u svom životu – dan kada ćete izgovoriti sudbonosno „Da“.

Prostor, muzika, dekoracija, vjenčanica, odijelo, fotograf… Sa nabrajanjem smo tek počeli, a vas već hvata blaga panika da li ćete stići ugovoriti sve na vrijeme i da li će budžet biti dovoljan da vaši snovi postanu stvarnost. Srećom, tu je neko ko odmah pristiže u pomoć – naša Sveznalica, ruku pod ruku sa zlata vrijednim savjetima za organizaciju vjenčanja.

Krećemo odmah, ali nikuda bez papira i olovke

Jasno vam je da smo naveli samo nekoliko ključnih stavki koje su sastavni dio vjenčanja i za koje će vjerovatno biti opredijeljen najveći dio vašeg budžeta. Ipak, sada je važno da zapišete sve, baš sve što je neophodno za dan kada ćete stati na „ludi kamen“. Odvojte vrijeme da dobro razmislite o svim detaljima i zapišete ih. Sigurni smo da inspiracije neće nedostajati, a da će se misli i ideje ređati toliko brzo da će vam se činiti kako ne uspijevate sve da ih uhvatite. 🙂

93487103 - wedding background with checklist and calendar. female hands arranging marriage, filling in planners on white wooden table with lots of tender bridal stuff, top view

Računajte i na nepredviđene troškove, koji se kasnije često pojave, pa tako za njih opredijelite 5-10% budžeta, ali i na one koji se ponekad zaborave, poput troškova organizacije djevojačke i momačke večeri i troškova lokalne administrativne takse za sklapanje braka.

Nakon što ih zapišete, vrijeme je da svakoj pojedinačnoj stavki pridružite iznos koji ste za nju spremni da izdvojite. Računajte i na nepredviđene troškove, koji se kasnije često pojave, pa tako za njih opredijelite 5-10% budžeta, ali i na one koji se ponekad zaborave, poput troškova organizacije djevojačke i momačke večeri i troškova lokalne administrativne takse za sklapanje braka, koja može biti različita u zavisnosti od toga da li se brak sklapa u službenim prostorijama ili van njih. Kada krenete sa sabiranjem, moguće je da će vam se zavrtjeti u glavi, ali ne dozvolite da vam osmijeh nestane sa lica, već se pripremite za određivanje prioriteta.

Razgovarajte sa svojim partnerom i usaglasite se u vezi s onim što je za vaše vjenčanje najvažnije i za šta ste spremni da izdvojite veću sumu. Da li je to jedinstvena lokacija, bend za koji ste sigurni da će atmosferu dovesti do usijanja, fotograf koji će napraviti najljepše uspomene na taj dan ili nešto četvrto? Izbor je samo vaš, a što prije ga budete napravili, prije ćete znati koje su to stavke čije troškove možete redukovati, ukoliko bude bilo potrebe.

Savjeti za uštedu uvijek su dobrodošli

Ako pogledate svoju listu još jednom i ona vas natjera na razmišljanje o tome kako bi najbolje bilo da svu organizaciju prepustite nekome ko će odraditi posao umjesto vas, razmislite još jednom. Čuli ste za „slatke muke“, a ove su možda i najslađe. Ako tome dodamo činjenicu da pored sebe imate bliske ljude kojima će biti zadovoljstvo da vam pomognu u čitavom procesu i da će nakon vjenčanja biti prisutan osjećaj ponosa izazvan time što ste sve konce držali u svojim rukama, nema razloga da i u jednom trenutku pomislite kako je ovo prevelik teret za vas. I čestitamo, ostvarili ste već jednu uštedu. 🙂

Cheerful young woman in wedding gown toasting champagne with friends in bridal Boutique. Beautiful bride in elegant wedding dress clinking glasses of champagne with her friends and smiling in wedding fashion shop.

Ono što vam je sigurno neophodno јеsu pozivnice za vjenčanje, a kako ne sumnjamo u to da je vaša kreativnost sada na zavidnom nivou, možda je upravo možete ispoljiti dizajniraјući ih. Osim toga, trend dostavljanja pozivnica elektronskim putem više nije nešto što se vezuje isključivo za korporativne događaje, već se proširio i na polje vjenčanja, pa zašto da ne uzmete i to u razmatranje? Na ovaj način, eliminisaćete troškove štampe, a sebi ćete uštedjeti i vrijeme koje biste izdvojili za uručivanje pozivnica gostima.

Pokloni koje ćete ručno izraditi daju vam prostor da stvorite nešto čemu ćete dati lični pečat, a mogu biti i odlična zabava ukoliko ih pripremate u društvu prijatelja.

Dizajn pozivnica obično nađe primjenu i na zahvalnicama i jelovniku, namijenjenim gostima, ali vrijedi razmisliti o tome da li su ovo stavke koje su vam zaista neophodne ili se umjesto toga možete fokusirati na male znake pažnje za ljude sa kojima ćete obilježiti početak bračnog života. Pokloni koje ćete ručno izraditi daju vam prostor da stvorite nešto čemu ćete dati lični pečat, a mogu biti i odlična zabava ukoliko ih pripremate u društvu prijatelja.

Vrijeme je da porazgovaramo i o dekoraciji, u prvom redu o cvjetnim aranžmanima, u koje ste se vjerovatno bezbroj puta zaljubili pretražujući Pinterest ili Instagram. Mali trik kojim možete ostvariti značajne uštede jeste taj da se fokusirate na kolorit koji želite da bude prisutan, umjesto da budete isključivi po pitanju vrste cvijeća. Uz to, zelenilo je to što će sve dodatno oplemeniti, a ako se u vašu zamisao uklapaju i detalji poput svijeća i lampica, koji će svemu dati romantičnu notu, vjerovatno ćete time smanjiti količinu cvijeća, a samim tim i ukupan trošak ove stavke.

soft focus of beautiful flower decoration in the beach wedding ceremony

Zar ste mislili da priču možemo privesti kraju a da ne pomenemo nju, njeno visočanstvo –vjenčanicu? Kažu da ćete znati koja je prava u trenutku kada vidite svoj odraz u ogledalu u njoj i poželite da je zauvijek imate u svom ormaru. Kažu i to da je ovo stavka kod koje se najčešće poklekne kada je budžet u pitanju, zato predlažemo da razmislite o unajmljivanju vaše haljine iz snova umjesto da je impulsivno kupite ili, u slučaju da imate dovoljno vremena, da je sašijete i imate unikatan model samo za sebe. Kad se zaljubite u svoju vjenčanicu, sigurni smo da ćete poželjeti da provedete u njoj svaki sekund svog posebnog dana i da nećete pomišljati na to da tražite drugu odjevnu kombinaciju koju ćete obući poslije nekoliko sati. Ukoliko je ovo vaša opcija, opet imate dvostruki učinak: štedite novac, ali i vrijeme potrebno za pronalazak druge odjevne kombinacije.

A sada da preciziramo troškove

Ovo će zahtijevati određeno vrijeme potrebno za raspitivanje o cijenama svega što ste definisali kao neophodno za vaš dan. Nakon što prikupite sve informacije, imaćete preciznu sliku o tome kako stoje stvari kada su u pitanju troškovi vjenčanja.

Iako je za većinu stavki praksa da po njihovom ugovaranju plaćate samo avans ili određeni procenat cjelokupnog iznosa, a ostatak nakon vjenčanja, predlažemo da već sada izračunate ukupne troškove i, kao što smo već rekli, ne zaboravite da u računicu uključite i nepredviđene troškove koji se mogu javiti.

18008725-c6f4-45d7-8d15-4263da7b19d2

Ako procijenite da će oni, i pored svih ušteda i kalkulisanja, premašiti budžet kojim raspolažete, važno je da znate da postoji nekoliko opcija koje možete razmotriti kada su u pitanju dodatna novčana sredstva. Jedna od njih su gotovinski krediti, a sve što treba da znate o njima, možete pronaći ovdje. Sa druge strane, ako ste korisnik Erste Mastercard Standard kreditne kartice, važno je da znate da vam ona omogućava korišćenje automatskog revolving kredita. Drugim riječima, pruža vam mogućnost zaduživanja do visine ugovorenog limita, a sa obavezom mjesečnog vraćanja minimalne otplate duga. Na kraju, ako je Erste banka vaša banka, možete razmotriti i dozvoljeno prekoračenje po računu, a kako biste ga pravilno razumjeli i koristili, pripremili smo vam blog post i na ovu temu.

Na kraju, ostalo je samo da vam poželimo lijepo planiranje i još ljepšu realizaciju vaših snova, jer to je vaš dan: dan za uživanje, kada je osmijeh sve što treba da blista na vašem licu. Dobro, i poneka suza je u redu – suza radosnica. 🙂