Posljednje sedmice u novembru mnoge prodavnice na svoje izloge ističu upadljive natpise o rasprodajama, uz obaveznu naznaku “Crni petak”. Ova praksa u svijetu je prisutna već decenijama, a kod nas je stigla relativno nedavno. 

“Black Friday” odnosno “Crni petak” i njegov sljedbenik, “Cyber Monday”, očekivano su najpopularniji dani za kupovinu u godini, nakon čega slijedi i uobičajena novogodišnja šoping groznica.

Akcija! Do 90% popusta samo za Vas! Jeste li spremni za NAJNIŽE CIJENE?

Vikend u Rimu za dvoje po cijeni od 50 eura, skije za 99 eura, UGG čizme za samo 50 eura… Zvuči li vam poznato? 🙂

Brojni popusti mame na upotrebu kartica, dok prevaranti zadovoljno trljaju ruke očekujući da će im se računi podebljati u tom periodu zbog brojnih neopreznih i naivnih kupaca. 

 

Ako ste i vi rado dio ove čuvene groznice, u nastavku pogledajte nekoliko praktičnih savjeta koje su pripremile kolege iz Službe za uprvaljanje operativnim rizikom i informacionu sigurnost, kako vam se ne bi dogodilo da nasjednete na prevaru i ostanete bez svog novca.

Na šta treba da obratimo pažnju?

 • Nikada ne otvarajte link za ponude koje dobijete putem mejla. Preporučujemo da u pretraživač ručno unesete naziv veb stranice na koju se ponuda odnosi. Lažne stranice često izgledaju gotovo identično kao prave, a klikom na link u mejlu vrlo često ćete završiti upravo na lažnoj.
 • Ne otvarajte „ponude“ koju vam stignu u prilogu mejla. To može biti prevara: prilikom otvaranja priloga možete pokrenuti instalaciju “malware” (zlonamjerni virus) na vaš računar.
 • Čuvajte se reklama i oglasa koji iskaču (pop-up). Takve reklame često sadrže “malware”.
 • Ne koristite javne wi-fi mreže za online kupovinu. Koristite sigurne mreže, odnosno wi-fi mreže kojima vjerujete ili 3G/4G mreže, kada kupujete preko moblnog telefona, umjesto npr. hotspot-a u kafiću, na aerodromu ili bilo kojem drugom javnom prostoru.
 • Ako ponuda zvuči predobro da bi bila istnita, budite oprezni. Gotovo sigurno su lažne, a vi neće dobiti povraćaj novca.
 • Preporučujemo da nabaviti posebnu prepaid karticu koju ćete koristiti samo za online kupovinu ili da koristite servise poput PayPal-a. Ako prevaranti dođu do vaše debitne ili kreditne kartice, finansijska šteta može biti mnogo veća nego ako koristite karticu na kojoj imate limitirana sredstva, zar ne?
Shopping web site app on smart phone. Woman holding mobile device and buy red shoes. City shopping center in background.
 • Obratite pažnju na stanje svojih računa u periodu do  kraja godine. Ako uočite sumnjive transakcije, obavijestite banku, odnosno kartičnu kuću.
 • Preporučujemo upotrebu Erste info usluge koju banka nudi. Ovim putem banka će vas obavijestiti o svim sprovedenim transakcijama, te omogućiti pravovremenu reakciju u slučaju da neku transakciju ipak niste vi sproveli, ili o tome da je vaša kartica zloupotrijebljena.
 • Držite se online prodavnica koje poznajete i putem kojih ste već uspješno i sigurno kupovali.
 • Uvijek provjerite autentičnost veb stranice na kojoj kupujete. Da li je ona verifikovana na društvenim mrežama, sadrži li veb adresa naziv prodavnice, ima li mali znak katanca u adresnoj traci odnosno koristi li https… Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja negativan, preporučujemo da preskočite kupovinu na toj stranici.
 • Uvijek provjerite sekciju pohvala, pritužbi i prigovara kupaca na stranici online prodavnice prije kupovine.
 • Dodatno pazite na prevare na društvenim mrežama tokom šoping groznice. Veliki je broj lažnih profila i stranica za prodaju sa neodoljivim ponudama koje se kreiraju specijalno za ovu priliku. 
 • Budite posebno oprezni sa kupovinom poklon kartica. Kupujte ih isključivo na provjerenim stranicama, odnosno fizički prodajnim mjestima.
 • Koristite kompleksne lozinke i mijenjajte ih često. Neka lozinka sadrži minimum 8 znakova, velika i mala slova, posebne znakove i brojeve i nikada nemojte koristiti istu lozinku za sve račune.

Nakon što ste sproveli sve sigurnosne provjera i radnje, opustite se i uživajte u kupovini. 🙂