Nijedno godišnje doba ne izaziva toliko radosti kao ono koje nam je na pragu, makar kalendarski. 🙂

Kad smo bili u osnovnoj i srednjoj školi, voljeli smo ljeto jer je bilo sinonim za raspust. Kao studenti smo mu se, iscrpljeni od ispitnih rokova, posebno radovali, naročito ako smo imali tu privilegiju da fakultet ne posjećujemo u avgustu. A sada, možda i više nego ikada, ljeto volimo zbog perioda godišnjih odmora.

Odmor nam pomaže ne samo da „napunimo baterije“ već nam i u velikoj mjeri utiče na produktivnost, a kako će biti iskorišćeni dani u kojima je zvono jutarnjeg alarma nepoznanica, stvar je individualne prirode. Ukoliko spadate u kategoriju ljudi koje „ne drži mjesto“ i pretraga letova i turističkih aranžmana vam je omiljena sportska disciplina, Erste Sveznalica je za vas pripremila nekoliko savjeta koji vam mogu biti od pomoći da ovaj sport usavršite do perfekcije.

Kako odabrati pravu destinaciju za putovanje

Pošto je odmor realna potreba svakog čovjeka a ne samo jedna od želja, bilo bi poželjno da se ovim vodite i kada je u pitanju odabir destinacije na kojoj ćete ga provesti. Možda već dugo sanjate o tom dvonedјeljnom putovanju na Kubu, a sigurno i svi ti all-inclusive aranžmani u popularnim resortima djeluju neodoljivo, ali znate da sve to ima svoju cijenu, od koje vam se možda i zavrti u glavi. Koliko god ponude djelovale kao prilike kojе se ne propuštaju, razmislite još jednom i sjetite se razlikovanja želja i potreba.

Sanjate da posjetite mjesta koja vam oduzimaju dah, predjele za koje mislite da postoje samo na filmovima stavljate na listu želja. Ukoliko sada realizaciju ne možete sebi priuštiti, sjetite se da je predah vaša stvarna potreba i da, u zavisnosti od toga da li volite da bude ispunjen aktivnostima ili odmor u pravom smislu te riječi, možete naći alternativu koja je u skladu sa vašim mogućnostima, a koja će vam uz to obezbijediti pun ugođaj odmora kakav želite.
 

20676868 - happy tourist sightseeing city with map

Ukoliko volite da držite sve konce u svojim rukama, radije nego da se opredijelite za jedan od aranžmana koje turističke agencije imaju u ponudi, sajtovi poput Skyscanner.com ili Kiwi.com mogu vam pomoći u pronalaženju povoljnih avio-karata, a možete pretraživati i po tome kada su karte za određenu destinaciju najpovoljnije. Takođe, ako među vama ima onih kojima sva sloboda putovanja automobilom sa porodicom ili prijateljima nema cijenu, vjerovatno znate da ovim postižete dvostruko zadovoljstvo ‒ nezaboravnu avanturu i uštedu troškova koje međusobno dijelite.

Ako ste upravo pronašli last minute ponudu za putovanje koju ne smijete propustiti, kao „spas u poslјednji čas možete razmisliti o gotovinskim kreditima

Ipak, Sveznalica ne nosi tek tako to ime ‒ ona razumije da među vama ima i nestrpljivih, a zna i da je Erste banka tu da vašim snovima da „vjetar u leđa“. Ako ste upravo pronašli last minute ponudu za putovanje koju ne smijete propustiti, kao „spas u poslјednji čas“ možete razmisliti o gotovinskim kreditima. Procedura podizanja kredita je kratka i jednostavna, a kako biste bili potpuno informisani i pripremljeni za razgovor sa kreditnim savjetnikom, predlažemo da pogledate kojih pet pitanja treba da postavite kada aplicirate za kredit i upoznate se sa kreditnim kalkulatorom koji će vam pokazati kako različita visina kredita i rok otplate utiču na visinu kamate i mjesečne rate koju plaćate.

Kao jednu od alternativa gotovinskim kreditima možete razmotriti i kreditne kartice. One funkcionišu na sličan način, ali ukoliko koriščena sredstva otplatite za vrijeme kraće od mjesec dana, uglavnom nećete platiti kamatu. Još jedno rješenje koje bi vam moglo odgovarati u slučaju kratkoročnih finansijskih potreba poput ove jeste dozvoljeno prekoračenje, o čijim pojedinostima i načinu funkcionisanja više možete pročitati ovdje.

Vječita dilema: gotovina ili kartica

Mislite li i vi da ste sa gotovinom „svoj na svome“ ‒ znate tačno sa koliko novca raspolažete i koliko trošite, dok sa karticom nemate taj osjećaj; ili vam briga o gotovini stvara pritisak, jer posljednje što želite da vam se desi jestе da ostanete bez nje?

Ukoliko ne želite da gubite dragocjene trenutke odmora tražeći mjenjačnice sa najboljim kursem, plaćate proviziju za kupovinu strane valute i razmišljate o ispravnosti novčanice, plaćanje karticama je najbolje rješenje. Uz to, pošto znamo koliko je važno osjećati se što bezbrižnije na odmoru, uz važeću Erste kreditnu karticu imate besplatno putno zdravstveno osiguranje za vas i članove vaše porodice.

Uz važeću Erste kreditnu karticu imate besplatno putno zdravstveno osiguranje za vas i članove vaše porodice.

Nedostatak osjećaja za količinu novca koju trošite možete otkloniti uz pomoć Erste mBanking aplikacije ‒ banke u džepu, koja vam je dostupna bilo kada i bilo gdje, na vašem Android i iOS uređaju. Kada ste na putovanju, posebno će vam biti korisna kako biste brzo i jednostavno mogli ispratiti sve prilive i odlive, način na koji ste koristili karticu, trenutno stanje na računu, a uz to Erste mBanking aplikacija omogućava vam i sve tipove plaćanja u zemlji i inostranstvu. Sve što vam je potrebno za pristup aplikaciji jesu mobilni telefon i internet, ali vodite računa da ne koristite besplatne wi-fi mreže prilikom pristupa aplikaciji, jer sigurnost vaših podataka može biti ugrožena.

Nedostatak osjećaja za količinu novca koju trošite možete otkloniti uz pomoć Erste mBanking aplikacije ‒ banke u džepu, koja vam je dostupna bilo kada i bilo gdje, na vašem Android i iOS uređaju.

Ukoliko imate više kartica, najbolje rješenje je da se opredijelite za jednu koju ćete koristiti na putovanju. Na ovaj način nećete sve kartice izložiti riziku od krađe ili gubitka, a ukoliko pomenuti rizik želite dodatno da smanjite, od svoje banke možete zatražiti i smanjenje limita dnevne potrošnje dok ste na odmoru (dodatna pogodnost ove opcije je i ta što vas upotreba kartice neće povući u prekomjerno trošenje, koje po povratku sa puta može da vam zada glavobolje). Ukoliko do krađe ili gubitka kartice ipak dođe, potrebno je da kontaktirate s bankom kako bi kartica bila blokirana i time bilo spriječeno da neko umjesto vas troši vaš novac. Ukoliko se nalazite u Crnoj Gori, call-centar Erste banke možete dobiti pozivom na broj 19991, a ako boravite u inostranstvu, dostupni smo vam putem Skype-a pod korisničkim imenom ERSTEBANKMONTENEGRO.

Ukoliko se nalazite u Crnoj Gori, call-centar Erste banke možete dobiti pozivom na broj 19991, a ako boravite u inostranstvu, dostupni smo vam putem Skype-a pod korisničkim imenom ERSTEBANKMONTENEGRO.

Sa putovanja ćete se teško vratiti bez lijepih utisaka i… suvenira! Upravo je ovo jedna od situacija kada je plaćanje gotovinom neizbježno, pa preporučujemo da u gotovini nosite oko 20% ukupnih sredstava namijenjenih boravku na odabranoj destinaciji. Ako vam se ovo čini malo, sjetite se koliko je lako nadomjestiti fizički gubitak platne kartice, dok je to u slučaju gotovine gotovo nemoguće. Dodatna prednost leži u tome da, čak i u drugoj državi, gotovinu uvijek možete podići na bankomatima, bez brige o kursu i konverziji valuta, primjenjujući savjete za bezbjednu upotrebu bankomata.
 

Mother and baby girl sitting on street overlooking rooftops of rome on sunset and pointing

Važno je da znate da je uz Erste Debit Mastercard karicu, koju dobijate potpuno besplatno uz Erste račun, podizanje gotovine bez naknade na bankomatima Erste i Sparkasse grupe, u kom god gradu se nalazili. U moru njenih pogodnosti, možemo izdvojiti tu da njom možete trgovati na svim prodajnim mjestima sa istaknutim Mastercard logom u zemlji i inostranstvu, i to bez naknade.

Štednjom do destinacije o kojoj maštate

Sada, kada smo riješili neke od najčešćih dilema koje su u vezi s putovanjima, vrijeme je da se nakratko vratimo na Kubu i all-inclusive aranžmane sa početka priče. Odluke o putovanju koje iziskuju veći budžet planirajte unaprijed i dobro razmotrite i istražite sve opcije koje imate na raspolaganju.

Možda možete pronaći honorarni posao koji vam neće oduzimati mnogo vremena, istražiti freelance platforme ili od septembra mentorisati učenike iz predmeta koji su vam bliski. Dodatni izvori prihoda i štednja uvijek se isplate, naročito na dug rok i kada štedite sa nekim ciljem. Popularna SMART matrica ovdje može biti od pomoći kada vam ponestane motivacije, jer ćete uvijek ispred sebe imati tu jednu rečenicu u kojoj je sadržan jasan, mjerljiv, dostižan, realan i vremenski definisan cilj.

Po povratku sa odmora razmislite o tome da štedite svakog mjeseca, i to putem trajnog naloga, tako da se sredstva sa vašeg računa prenose na štedni račun otvoren za ovu namjenu.

Po povratku sa odmora razmislite o tome da štedite svakog mjeseca, i to putem trajnog naloga, tako da se sredstva sa vašeg računa prenose na štedni račun otvoren za ovu namjenu.Na taj način ćete izbjeći troškove pozajmljivanja novca, uvećati štednju za dodatni prihod od kamate (ukoliko se opredijelite za Aktivnu štednju), a dodatna pogodnost je što vam Erste banka pruža mogućnost da štedite kada, kako i koliko želite.

Sredstva koja su na ovom računu možete koristiti bilo kada, ali mi se nadamo da ćete ostati istrajni u namjeri da štedite, zbog čega ćete naredne godine u ovo doba boraviti na destinaciji iz snova. A možda i prije. 🙂