Na osnovu Sporazuma sa Evropskim investicionim fondom (EIF), Erste banka će kroz garantnu šemu InnovFin u naredne dvije godine odobriti 30 miliona EUR kredita po povlašćenim uslovima za razvojne i istraživačke projekte u crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP).

Garantna shema InnovFin je dio šireg programa Evropske unije (EU) pod nazivom „InnovFin – finansiranje EU za inovatore“, inicijative koja je dio okvira Horizont2020 iz 2014. godine. Cilj na horizontu kreatora ekonomskih politika u Evropi, bio je podizanje globalne konkurentnosti evropskih kompanija i davanje konkretnog impulsa za razvoj i rast zaposlenosti u zemljama EU. Koristi od ovog programa pristupačne su i državama koje nijesu članice EU, već se nalaze na takozvanoj listi pridruženih članica programu Horizont2020. Na toj listi je i Crna Gora.

Koja preduzeća su u kategoriji mikro, MSP i „small mid-cap“?

U crnogorskoj privrednoj strukturi, slično kao i u EU, ogromna većina preduzeća spada u kategoriju mikro, malih i srednjih: imaju do 249 zaposlenih i zadovoljavaju još jedan od sljedeća dva uslova – godišnji promet ne prelazi 50 miliona eura ili je njihova aktiva manja od 43 miliona eura. Osim mikro i MSP, garantna shema InnovFin je namijenjena malim srednje kapitalizovanim preduzećima, takozvanim „small mid-cap“, koja imaju do 499 zaposlenih na puno radno vrijeme i ne spadaju u kategoriju MSP. Mikro/MSP su, naravno, „mikro“ i „mala“ samo u nazivu.

InnovFin donosi bolji ambijent za ulaganja u razvoj i investicije, a kroz povlastice koje nudi, povećava pristupačnost privrede kreditnim sredstvima i unapređuje njihovu konkurentnost.

Ta preduzeća su ključni generatori zaposlenosti, rasta i razvoja u tržišnim ekonomijama, a inovacije su sve važnije za njihov opstanak i rast. To je posebno bitno u uslovima brzih promjena, opšte globalizacije i smanjenja relevantnosti geografskih granica pri definisanju ciljnog tržišta kompanija. Erste banka je dio jedne od najvećih grupacija u regionu i želimo da udružimo znanje, potencijal i želju da kroz oprobane evropske modele donesemo nov kvalitet našim klijentima, sadašnjim i budućim. InnovFin donosi bolji ambijent za ulaganja u razvoj i investicije, a kroz povlastice koje nudi, povećava pristupačnost privrede kreditnim sredstvima i unapređuje njihovu konkurentnost.