Da li vam se dešava da tokom mjeseca potrošite mnogo više novca nego što se planirali, a ne znate gdje je otišao?

Budžetiranje je jedna od vještina koje se stiču vremenom i može donijeti mnogo koristi. Raspoređivanje mjesečne zarade u posebne koverte – za različite namjene. Trošenje novca iz koverte za garderobu, na primjer, značilo bi da je potrošnja za tu namjenu završena do narednog mjeseca. Ili – popravka nekog neočekivanog kvara na kućnom aparatu ne znači da će biti manje novca za redovnu potrošnju, jer ste i za to imali spremnu kovertu za neplanirane troškove.

Napredak tehnologije je umnogome pojednostavio ovaj proces. Dostupne su nam brojne aplikacije koje uvode red u našu potrošnju, a u ovom blog postu ću vam preporučiti neke od njih.

Evidencija troškova – Monefy

Monefy je aplikacija koja se izdvojila po jednostavnosti korišćenja na mobilnim uređajima. Tekuće troškove je moguće evidentirati u samo par koraka. Ovo je važno jer je evidencija troškova ključan prvi korak u boljem razumijevanju sopstvene potrošnje.

Nakon što tokom mjeseca utvrdite koliko ste novca potrošili na određene kategorije, možete početi da pravite prve korake u budžetiranju različitih kategorija. Koristeći aplikaciju, možete napraviti plan – koliko novca ćete potrošiti, a koliko uštedjeti tokom mjeseca. Jedna od najkorisnijih funkcija ove aplikacije jeste mogućnost da sve mjesečne troškove “izvezete” u Excel fajl, u kojem na svom računaru kasnije možete raditi detaljnije analize.

Stari dobri Excel

Za one koji nijesu veliki fanovi mobilnih aplikacija za evidentiranje potrošnje, tu je uvijek – dobri stari Excel. Excel se izdvaja kao jedna od najpopularnijih aplikacija za ove svrhe koja se koristi na PC-ju. Još bitnije, ne postoji nijedna druga aplikacija ili program koji nudi sličan obim funkcija.

Kako bismo vam olakšali, napravili smo šablon za mjesečnu evidenciju troškova koju možete preuzeti ovdje. Na vama je samo da ga redovno popunjavate i eventualno dodatno prilagodite svojim potrebama  🙂

Pametnija nabavka – Out of Milk

Vjerovatno znate da je odlazak u supermarket bez spiska namirnica koje treba kupiti nešto što se ne preporučuje. Naime, ljudi su skloni impulsivnoj potrošnji. Ukoliko nemamo unaprijed određeno šta treba da kupimo, u prodavnici, okruženi raznim šarenim paketićima namirnica često odaberemo mnogo više stvari nego što nam zaista treba.

Moj savjet bi bio da na papiru zapišete spisak svih namirnica koje planirate da kupite u nedeljnoj kupovini, te da, nakon što završite sa kupovinom, sačuvate račune. Tako ćete moći da planirate mjesečni iznos potreban za kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Moći ćete unaprijed da znate koliko će koštati vaša potrošačka korpa

Sjajna aplikacija koja vam može pomoći u praćenju troškova namirnica jeste – Out Of Milk. Sjajna karakteristika ove aplikacije jeste mogućnost dijeljenja liste za nabavku sa ukućanima, tako da tokom sedmice svi mogu dopunjavati spisak namirnicama koje nedostaju. Kada narednog puta pođete u kupovinu, imaćete pred sobom spisak koji možete da prekrižite jednim klikom, što cijelu kupovinu ćini preglednijom. Uz to, ukoliko prije kupovine, pored namirnica unesete cijene sa računa koji ste prethodno sačuvali, moći ćete unaprijed da znate koliko će koštati vaša potrošačka korpa.

Okruženi smo šarenim reklamama raznih proizvoda i usluga. Oduprijeti iskušenju zna biti veoma teško, pogotovo ako u svakom trenutku nemamo na umu sa koliko novca raspolažemo i koje su posljedice naših odluka o kupovini. Vođenje evidencije o troškovima nam može pomoći da donosimo racionalnije odluke o kupovini i tako bolje iskoristimo prihode.

Ponašanje u stilu “bolje mi je da ne znam, tako se ne sjekiram“ – nikako ne preporučujem. Ako aktivno radimo na razvijanju dobrih navika planiranja troškova i izdataka, možemo povećati kvalitet svog života u dugom roku. Vodite evidenciju o svojim troškovima i eksperimentišite sa aplikacijama dok ne nađete onu koja vam najviše odgovara. A kada je nađete, podijelite svoje utiske sa nama 🙂

Bojan Burić je direktor Sektora direktnih kanala u Erste Bank AD Podgorica od 2009, a u bankarske vode zaplivao je 2004. godine. Diplomirani je ekonomista i član Asocijacije menadžera Crne Gore. Redovan posjetilac konferencija iz oblasti alternativnih kanala prodaje, zaljubljenik u nove tehnologije, a kada uspava kćerku i sina posveti se sportu ili filmovima i muzici.