Tražeći podatke koji će vam olakšati odabir platne kartice koja najviše odgovara vašim potrebama, možete naići na nepotpune informacije o razlikama između njih, sigurnosti upotrebe i mjestima na kojima se njima može trgovati širom svijeta.

U ovom postu pokušaćemo da objasnimo razlike između različitih vrsta kartica i pomognemo u odabiru one „prave“. Kao bonus – ako se povede razgovor na ovu temu sa prijateljima ili u porodičnom krugu, zablistajte poznavanjem svijeta kartičarstva 🙂

Šta je MasterCard, a šta Visa?

MasterCard i Visa predstavljaju dvije konkurentske internacionalne kompanije sa sjedištem u SAD koje, pored kineskog UnionPay-a, imaju najrasprostranjenije mreže za elektronska plaćanja na svijetu. Ove dvije kompanije zapravo omogućavaju jeftin i brz transfer sredstava sa vašeg računa, kada izvršite plaćanje vašom karticom, širom svijeta.

 

Većina terminala za plaćanje (ili podizanje gotovine) podržava kartice oba kartična brenda

Visa i MasterCard nude međusobno veoma slične mreže elektronskog plaćanja u zemlji i inostranstvu, sa komparativnim nivoom bezbjednosti i mogućnostima za onlajn trgovinu. Koju god da odaberete nijeste pogriješili – većina terminala za plaćanje (ili podizanje gotovine) podržava kartice oba kartična brenda.

Razlike – MasterCard i Maestro mreže

MasterCard kao kompanija nudi dvije različite mreže kojima se može izvršiti plaćanje. To je ono što često stvara zabunu kod ljudi, jer jedna od njihovih mreža za plaćanje nosi isti naziv kao i kompanija – MasterCard, dok druga nosi naziv Maestro. Ona se često ne dovodi direktno u vezu sa MasterCard-om kao kompanijom, zbog drugačijeg i manje poznatog imena.

Bitno je istaći da bezbjednosne karakteristike koje važe za kartice sa MasterCard mrežom plaćanja, važe i za one koje koriste Maestro. Manje je poznata činjenica da je MasterCard donedavno predstavljao mrežu plaćanja prvenstveno namijenjenu kreditnim karticama, dok je Maestro prvenstveno namijenjen za upotrebu kod debitnih kartica.

Kreditna? Debitna? Šta je to?

Primarna razlika između kreditnih i debitnih kartica je najviše u vrsti računa za koji se veže plastika. Debitnom karticom koristite sredstva sa vašeg transakcionog računa kad god vam zatrebaju. Kreditnom karticom imate mogućnost da, kada vam zatreba, koristite sredstva koja nemate, već ih pozajmljujete od banke – koristite svojevrsni kredit. Zato prilikom apliciranja za kreditnu karticu prolazite kroz proces sličan procesu odobravanja kredita.

Vratimo se debitnim karticama. Iako je dominantna asocijacija kada čujemo „MasterCard“ kreditna kartica, postoje i MasterCard debitne kartice koje su dio MasterCard brenda. One imaju sve funkcionalnosti Maestro debitnih kartica.

 

Koji tip kartice je pravi izbor za vas?

Debit MasterCard karticu možete vezati uz PayPal nalog.

Ako tražite debitnu karticu, Debit MasterCard predstavlja bolji izbor u odnosu na Maestro kartice. Kao kod svih debitnih kartica, i ona vam omogućava da trošite sredstva koja već imate na transakcionom računu, uz eventualno ugovoreno dozvoljeno prekoračenje. Prednost Debit MasterCard kartice u odnosu na Maestro je za što je možete koristiti za internet trgovinu na mnogo većem broju sajtova. Takođe, Debit MasterCard karticu možete vezati uz PayPal nalog.

Ukoliko tražite karticu koja će vam omogućiti jednostavnost plaćanja, ali i dodatna sredstva kada su vam potrebna, onda možete odabrati MasterCard kreditne kartice.

 

Besplatna Erste Debit MasterCard kartica uz Erste račun

Erste banka je ponudu proširila Erste Debit MasterCard karticom, koja je besplatna uz Erste račun, bez mjesečne, godišnje ili jednokratne naknade. Uz ovu karticu besplatno je podizanje gotovine na bankomatima Erste i Sparkasse grupe u zemljama u okruženju. Erste Debit MasterCard karticom možete trgovati na internetu kao i na svim prodajnim mjestima na kojima je istaknut MasterCard logo.

Kartica je beskontaktna sa PayPass tehnologijom, obezbijeđena čipom i dodatnim 3D Secure slojem zaštite kod trgovine putem interneta. Ukoliko ispunite zahtjev za otvaranje računa u Erste banci onlajn, pored besplatne kartice na poklon ćete dobiti i besplatan Erste info servis do kraja godine.

Predrag Pančić radi na poslovima rukovodioca Službe za kartično i mobilno poslovanje sa primarnim osvrtom na praćenje trenda novih tehnologija i istraživanje moguće primjene u skladu sa zahtjevima kompanije i dugoročnih ciljeva razvoja službe. U Banci je već 9 godina gdje se većinu vremena bavio vodjenjem i monitoringom inovacijskih projekata u domenu kartičnog poslovanja s relevantnim strateškim partnerima Banke.