Uz brojne povoljnosti koje korisnici platnih kartica imaju birajući ovaj način plaćanja, napredak u tehnologiji je doveo i do rasta broja zloupotreba povezanih sa korišćenjem platnih kartica. Imajući u vidu sve veću popularnost online kupovine pomoću platnih kartica, vrijedi znati kako se zaštititi i na koje stvari treba obratiti pažnju prije nego obavite onlajn novčanu transakciju.

U svijetu u kome je internet na dlanu svake osobe koja koristi pametni telefon, tablet ili računar, sve više trgovaca nudi svoje proizvode u virtuelnom prostoru, jer time ne ograničavaju svoju ponudu na potrošače koji treba da dođu u njihov objekat kako bi kupili željeni proizvod. Ovo je privuklo pažnju sajber kriminalcima koji žele da iskoriste eventualnu nepažnju lica koja koriste pomenuti način trgovine.

O čemu treba voditi računa pri online kupovini?

Za uspješno obavljenu online kupovinu su potrebna tri podatka sa kartice: broj kartice, datum do kada je kartica aktivna i CVV kod (tri cifre koje se nalaze na poleđini kartice). U zavisnosti od prodajnog mjesta, neophodno je registrovati se, tj. kreirati nalog pomoću kojeg se mogu pratiti transakcije. Treba napomenuti da kupovina putem interneta nije moguća bez tri navedena podatka sa kartice. Ovo može predstavljati problem u slučaju da korisnici kartice izgube istu i da nisu svjesni toga, a da druga osoba dođe do podataka sa kartice i iskoristi je u svoje svrhe.

U cilju sprječavanja ovog vida zloupotrebe, Erste Banka je implementirala Mastercard 3D Secure servis (dodatni nivo zaštite za transakcije obavljene na internetu). Pored navedena tri podatka, ovim putem je neophodna i lozinka koju u ovom slučaju korisnici sami kreiraju prilikom registracije kartice za ovaj vid zaštite. Na ovaj način se stvara dodatni nivo zaštite, imajući u vidu da će osoba, koja pokuša da izvrši trgovinu sa karticom koja joj ne pripada, morati da unese i lozinku kako bi verifikovala transakciju. Postoje internet trgovci koji ne podržavaju ovaj vid zaštite, i u tom slučaju se od korisnika neće zahtjevati unos 3D lozinke, što čini trgovinu na takvim sajtovima manje sigurnom.

Par savjeta za bezbjednu trgovinu putem interneta

Korisnici kartice se mogu dodatno zaštiti tako što će ograničiti potrošnju raspoloživih novčanih sredstava na platnoj kartici do određenog iznosa – u tom slučaju osoba koja pokušava da zloupotrijebi karticu neće moći u jednom danu potrošiti više novca od limita određenog od strane vlasnika kartice.

Dajemo vam nekoliko savjeta za sigurnu trgovinu na internetu, kako biste umanjili rizik od moguće zloupotrebe i gubitka novca:

  • Trgujte na provjerenim stranicama poznatih trgovaca – Ukoliko niste sigurni da trgovac posluje zakonito, preporučujemo da potražite mišljenja drugih kupaca o toj veb stranici – najbolji način da se pronađe validan i provjeren prodavac je putem preporuke od vjerodostojnog izvora.
  • Provjerite prodavčevu politiku o privatnosti i povraćaju novca – Uvijek provjerite da li na veb stranici na kojoj želite da obavite trgovinu postoje uslovi o povraćaju novca kako biste znali šta možete da očekujete ukoliko trgovina ne ide po planu, ili u slučaju da dobijete proizvod koji ne odgovara opisu na veb stranici.
  • Provjeravajte stanje na računu i izvode iz banke – Nakon svake trgovine, preporučujemo da provjerite stanje na računu kako biste utvrdili da ste zaduženi za tačan iznos. Ukoliko imate aktiviranu Erste info uslugu ili elektronsko bankarstvo, možete imati uvid u stanje i potrošnju sa vaših računa u svakom trenutku.
  • Koristite svoj računar – Računar sa kojeg obavljate trgovinu mora biti siguran, očišćen od mogućih infekcija; preporučuje se antivirus zaštita i redovno ažuriranje operativnog sistema, pretraživača i ostalih aplikacija.

Uz date savjete, preporučujem blog post kolege Vladana Šoškića koji bliže pojašnjava pet osnovnih pravila online bezbjednosti koja se mogu primijeniti na sprječavanje mogućih zloupotreba prilikom trgovine na internetu.

Hvala vam što čitate naš blog. U nekom od narednih tekstova očekujte da pročitate o mogućim zloupotrebama platnih kartica na bankomatima i zaštiti od iste. Do tada, želim vam jednostavnu i sigurnu trgovinu putem interneta.

Davor Vuković radi u Službi za kartična i mobilna plaćanja. Obožava nove tehnologije i redovno prati razvoj u IT svijetu. Šah, basket, video dizajn, putovanja, knjige, filmovi su ono čime ispunjava slobodno vrijeme.