Svi mi koji smo roditelji se prije ili kasnije nađemo u izazovnoj situaciji uvođenja svoje djece u svijet odraslih. Osim što želimo da izrastu u dobre ljude spremne na sve izazove koji ih čekaju u budućnosti, želimo i da savladaju i usvoje finansijski odgovorno ponašanje. Učenje o štednji je među najvažnijim lekcijama iz „predmeta“ finansijska odgovornost. To učenje zna biti pomalo teško i nezgodno i za nas roditelje (i tetke, ujaci, bake i djedovi su dobrodošli 🙂 ), jer ponekad ni sami nijesmo baš najbolje savladali gradivo.

Da bi djeca što lakše i brže stekla navike štednje, trebalo bi im predstaviti sve dobre strane koje štednja nosi, a idealno bi bilo da počnemo sa tim dok su još mali. Dijete će uz štednju naučiti i shvatiti šta znače i riječi kao što su odgovornost, planiranje, kao i sloboda izbora.

Dodatni izazov je objasniti im sve te termine i fraze na način koji je prilagođen najmlađima, jer bi u suprotnom mogli od starta zauzeti negativan stav, što se kasnije teško mijenja.

Kako se novac zarađuje

Djeca uglavnom samo vide kako roditelji vade novac iz novčanika - što izgleda jako jednostavno.

Prije nego pređemo na priču o štednji, djeci je važno objasniti da novac “ne pada sa neba” i da je potrebno puno znanja, rada i truda da bi se novac zaradio. Djeca uglavnom samo vide kako roditelji vade novac iz novčanika ili ga podižu sa bankomata, što izgleda jako jednostavno. Onaj teži dio, zarađivanja, uglavnom i ne vide. Ako želimo da razvijamo radne navike kod djece i učimo ih finansijskoj odgovornosti, korisno je da ih podstaknemo tako što će imati zadatak da „zarade“ džeparac obavljanjem nekih jednostavnih i njihovom uzrastu primjerenih kućnih poslova.

Takođe, djeca danas od ranih dana počinju da koriste internet, koji im uz nadzor roditelja može donijeti nove načine zarađivanja. Sve ovo u krajnjem može uticati na razvijanje preduzetničkih sposobnosti i ko zna, možda baš vaše dijete pokrene svoj posao i postane uspješan preduzetnik i prije navršenih 18 godina. 🙂

Mama, šta je to štednja?

Znamo svi da štednja predstavlja dobrovoljno odricanje od potrošnje u sadašnjosti u cilju veće potrošnje u budućnosti. Ali, kako to da objasnite svom đaku prvaku?

Djeca najbolje uče kroz praksu. Na primjer, ukoliko dijete dobija džeparac, a želi da kupi nove kocke za igru (ili možda nove patike za košarku), predložite mu da svakog mjeseca izdvaja dio novca , ostavlja ga po strani i čuva dok ne sakupi dovoljno da može da kupi ono što želi.

Savjet – kako uvijek imati novca (ili najnoviju igračku)

Ako kod vašeg djeteta pretvorite u naviku redovno mjesečno izdvajanje određene količine novca, na odličnom je putu da u pravom trenutku može sebi priuštiti željene stvari.

Zašto je važno da djeca štede

Pitanje koje će vam svako dijete postaviti jeste zašto on ili ona mora da štedi, zašto mu jednostavno ne kupite ono što želi. Većina roditelja ne može djeci da kupi skuplje igračke, telefon ili računar od samo jedne mjesečne plate, zato je potrebno da određeni vremenski period izdvajaju novac dok ne sakupe dovoljno. Jako je bitno da djeca budu svjesna toga.

Veoma je važno da djeca razumiju kućni budžet

Podsticanjem djece na štednju oni stiču pozitivne navike odmalena i postaju finansijski odgovorni. Ali da bi usvojili takav način razmišljanja, veoma je važno da djeca razumiju kućni budžet, mjesečne troškove koje porodica ima, kao i da svaka kupovina predstavlja izbor. U krajnjem, tako se djeca uče da vode lične finansije i pripremaju se za život.

Vrste štednje

Štednja u kasici ili kod nas poznatijoj “slamarici” je najzastupljeniji način štednje. Kao i sve u životu i kasica ima svoje prednosti i nedostatke kojih treba da budu svjesna i vaša djeca. Jedna od prednosti kasice jeste da je novac uvijek pri ruci i lako dostupan ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije. Nedostaci su da dijete često može doći u iskušenje da kasicu razbije, krađa takođe nije isključena, a u slučaju postojanja inflacije, vrijednost sakupljenog novca opada.

Štednja na štednom računu je mnogo sigurniji način i banke nude više vrsta štednje, a sve su prilagođene različitim potrebama klijenata. Skoro sve banke imaju i programe štednje za najmlađe klijente. Tako na primjer Erste banka nudi dječiju aktivnu štednjuMedo Štedo, kojom djecu odmalena podstiče na štednju, a samim tim i njihove roditelje, bake i djedove da razmišljaju o budućnosti djeteta i razvijaju im korisne navike. Objasnite svom djetetu da je jedna od najvećih prednosti štednje u banci to što na kraju svakog mjeseca, ili dogovorenog perioda oročenja depozita, dobijaju “nagradu” za štednju u vidu kamate, a kod nekih vrsta dodatno dobijaju i premiju.

 

Kako naučiti djecu da štede

Zajedno možete postaviti i cilj štednje i u momentima kada dijete poželi da uzme novac sa računa podsjetiti ga za šta zapravo čuva novac.

Dobar način za razvijanje štednih navika kod djece jeste da im otvorite štedni račun u banci i istovremeno kupite kasicu. Tokom svakog mjeseca zajedno ćete izdvajati novac i stavljati u nju, a krajem mjeseca, zajedno brojite novac koji ste uštedjeli, odlazite u banku i uplaćujete na štedni račun na djetetovo ime. Dijete će tako imati uvid u stanje na računu i pratiti kako mu se iznos uvećava. Zajedno možete postaviti i cilj štednje i u momentima kada dijete poželi da uzme novac sa računa podsjetiti ga za šta zapravo čuva novac.

Takođe, bitno je kod djece razviti i osjećaj za svakodnevnu štednju, da se razumno odnose prema novcu i trošenju. Da ne moraju da kupe baš sve ono što im se svidi jer im to možda i nije baš toliko potrebno. Djeci je često potrebno reći „ne“ za kupovinu nekih stvari jer to „ne“ danas, donosi „da“ za neke druge stvari sjutra.

Najbitnije, da biste razvili dobre navike kod vaše djece morate im biti primjer, jer djeca najbolje uče na primjerima. Potrudite se da budete najbolji primjer vašoj djeci i ukoliko već nijeste, a u mogućnosti ste, otvorite štedni račun i postavite ciljeve štednje.

Danijela Vukoslavović radi u Erste banci kao zamjenica direktora sektora stanovništva.