Nakon šest mjeseci priprema, razvijanja ideja, dopune aplikacija, mentorstava, napornog rada svih učesnika – konačno smo dobili pobjednike prve Nagrade za društvene promjene koja se organizuje u Crnoj Gori!

Zajedničko za sve pobjedničke ideje jeste snažna društvena komponenta kojom pokazuju opredijeljenost za mijenjanje društva u kojem žive

Četiri studentska tima iz Berana, Podgorice i Bara postala su prvi crnogorski pobjednici najvećeg evropskog programa podrške razvoju društvenih biznisa. Oni su dobili priliku da svoje ideje pretvore u stvarnost uz početni kapital, stručnu podršku i usavršavanje u Beču. Zajedničko za sve pobjedničke ideje jeste snažna društvena komponenta kojom pokazuju opredijeljenost za mijenjanje društva u kojem žive. Među sedam timova finalista, glasovima online zajednice izabran je jedan pobjednički, dok su o preostale tri pobjedničke ideje odlučili članovi stručnog žirija Nagrade za društvene promjene.

 

Ideja Nagrada za društvene promjene

Suština ovakvog biznisa jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema

Nagrade za društvene promjene se ove godine dodjeljuju u 11 zemalja, a misija projekta je promocija društvenog preduzetništva kao šanse da mladi mijenjaju društvo u kojem žive. Suština ovakvog biznisa jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema, bilo da je riječ o zapošljavanju ugroženih društvenih grupa ili rješavanju problema lokalnih zajednica.

Fondacija za nove komunikacije Dokukino realizuje Nagradu za društvene promjene (SIA) 2016. u Crnoj Gori u saradnji sa: Erste bankom, Privrednom komorom Crne Gore, Univerzitetom Mediteran, Američkim kutkom Podgorica i Američkom ambasadom Podgorica, KIC Budo Tomovic, Regionalnim biznis centrom Berane, Telenor fondacijom, Coca Cola Hellenic, SIA Srbija i ostalim partnerima.

 

Nagrada za društvene promjene (SIA) pokrenuta je po je potekla sa jedne od najuglednijih visokoškolskih ustanova u Evropi – Univerziteta za biznis i ekonomiju (WU) iz Beča, a od 2009. se razvija uz podršku ERSTE fondacije i Impact Hub-a iz Beča.