Nakon što smo sa velikim zadovoljstvom pratili rad naših prijatelja iz Crnogorskog simfonijskog orkestra tokom cijele prethodne sezone (koja je zvanično zatvorena u petak, 10.6.2016), razgovarali smo sa direktorom Muzičkog centra Crne Gore, Žarkom Mirkovićem. Od njega smo, osim činjenice da se do lakoće interpretacije koja karakteriše sjajni Crnogorski simfonijski orkestar može doći samo velikim radom i naporom, saznali još mnogo interesantnih stvari:

ERSTE: Prošle sedmice je zatvorena koncertna sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra, djelima Bramsa i Šumana. Kako biste okarakterisali sezonu i koji su bili najveći izazovi pred vama?

Bez sumnje, kao veoma uspješnu. U umjetničkom pogledu kao uspješniju od prethodne, a nadam se manje uspješnu od naredne. Bilo je velikih izazova i još više posla da bi im se odgovorilo na pravi način: Musorgski, Brams, Rihard Štraus, Bartok, IX Betovenova… Uglavnom djela koja su prvi put izvođena kod nas, a onda zahtjevna i veoma uspješna gostovanja u Tirani i Beogradu, kao i mnogo drugih izazova koji nijesu vidljivi na sceni, a bitno utiču na pravac i dinamiku razvoja ansambla i našu komunikaciju sa publikom.

ERSTE: Zgrada Muzičkog centra bi konačno trebalo da bude završena ove godine. Šta za vas ona predstavlja, simbolički i u praksi?

Previše vremena koje je prošlo od početka njene gradnje naučilo nas je da još ne pomišljamo da će se to uskoro dogoditi, premda je danas to prilično izvjesno. Prije svega to će biti ispunjenje preduslova našeg rada, odnosno jednog od glavnih ciljeva u prvoj deceniji postojanja.

Objektivno, i za nas i za publiku, kao i za ukupnu crnogorsku muzičku kulturu, novi objekat sa dvije koncertne sale će biti sasvim nova etapa u načinu uživanja u pripremi i doživljaju muzike. Siguran sam da će on otvoriti i nove prostore za kreaciju, komunikaciju i saradnju sa mnogim umjetnicima, jednako kao i sa Erste bankom i našim brojnim partnerima, nadam se na zadovoljstvo svih i na dobro muzike.

ERSTE: Šta nam možete najaviti za narednu sezonu?

Mnogo poznatih i novih djela, premijernih izvođenja, zanimljivih solista i dobrih interpretacija, sa kojima ćemo zajedno nastaviti ka što većem kvalitetu muzičkog života u Crnoj Gori.

Repertoar Crnogorskog simfonijskog orkestra

Na repertoaru Crnogorskog simfonijskog orkestra nalaze se djela najrazličitijih stilskih karakteristika od muzike baroka do savremenog stvaralaštva. Svjedoci smo premijernih izvođenja mnogih epohalnih djela svjetske muzike, čija izvođenja predstavljaju istorijske trenutke u crnogorskom muzičkom životu.