SWIFT je, ukratko i pojednostavljeno, procedura slanja poruka između međunarodnih banaka. U stvari predstavlja svjetsko udruženje za međunarodne, međubankarske finansijske telekomunikacije ( S.W.I.F.T. – Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Kao neko ko se bavi bankarstvom često sam meta pitanja “A što je u stvari SWIFT?”. Suštinski je jako jednostavno. Samo se pridržavate pravila i vaš novac će stići tamo gdje ste ga poslali (ili će stići vama ako se neko drugi pridržavao pravila kad vam je slao novac). Ali, ajde da počnemo iz početka.

SWIFT omogućava razmjenu standarizovanih poruka kod međunarodnih finansijskih institucija.

Kad banke sarađuju one to rade po unaprijed uređenim pravilima i koriste međunarodnu bankarsku mrežu i softver za razmjenu poruka. Ovaj softver danas upotrebljava više od 10.500 finansijskih institucija iz 215 zemalja. SWIFT omogućava razmjenu standarizovanih poruka kod međunarodnih finansijskih institucija, a same poruke se odnose na plaćanja, trgovinu, hartije od vrijednosti i ostalo. Sjedište SWIFT-a je u Belgiji.

 

Malo istorije

SWIFT je 1973. godine osnovalo 239 banaka iz 15 zemalja sa ciljem kreiranja zajedničke svetske mreže za obradu podataka i komunikaciju uz pronalaženje zajedničkog jezika za internacionalne finansijske transakcije.

Kako izgleda SWIFT?

SWIFT poruke su strukturalne poruke koje su tipski razvrstane. Za svaki tip poruke određena polja su različito definisana. Po pravilu, ovakva poruka se sastoji od pet blokova, svaki blok ima svoje ime:

  • {1:OSNOVNO ZAGLAVLJE}
  • {2:APLIKATIVNO ZAGLAVLJE}
  • {3:ZAGLAVLJE KORISNIKA}
  • {4:TEKST PORUKE}
  • {5:KRAJ PORUKE }