Select Page

Posljednje sedmice u novembru mnoge prodavnice na svoje izloge ističu upadljive natpise o rasprodajama, uz obaveznu naznaku “Crni petak”. Ova praksa u svijetu je prisutna već decenijama, a kod nas je stigla relativno nedavno. 

“Black Friday” odnosno “Crni petak” i njegov sljedbenik, “Cyber Monday”, očekivano su najpopularniji dani za kupovinu u godini, nakon čega slijedi i uobičajena novogodišnja šoping groznica.

Akcija! Do 90% popusta samo za Vas! Jeste li spremni za NAJNIŽE CIJENE? 

Vikend u Rimu za dvoje po cijeni od 50 eura, skije za 99 eura, UGG čizme za samo 50 eura… Zvuči li vam poznato? 🙂

Brojni popusti mame na upotrebu kartica, dok prevaranti zadovoljno trljaju ruke očekujući da će im se računi podebljati u tom periodu zbog brojnih neopreznih i naivnih kupaca. 

internet kupovina

Ako ste i vi rado dio ove čuvene groznice, u nastavku pogledajte nekoliko praktičnih savjeta koje su pripremile kolege iz Službe za uprvaljanje operativnim rizikom i informacionu sigurnost, kako vam se ne bi dogodilo da nasjednete na prevaru i ostanete bez svog novca.

Na šta treba da obratimo pažnju?

 • Nikada ne otvarajte link za ponude koje dobijete putem mejla. Preporučujemo da u pretraživač ručno unesete naziv veb stranice na koju se ponuda odnosi. Lažne stranice često izgledaju gotovo identično kao prave, a klikom na link u mejlu vrlo često ćete završiti upravo na lažnoj.
 • Ne otvarajte „ponude“ koju vam stignu u prilogu mejla. To može biti prevara: prilikom otvaranja priloga možete pokrenuti instalaciju “malware” (zlonamjerni virus) na vaš računar.
 • Čuvajte se reklama i oglasa koji iskaču (pop-up). Takve reklame često sadrže “malware”.
 • Ne koristite javne wi-fi mreže za online kupovinu. Koristite sigurne mreže, odnosno wi-fi mreže kojima vjerujete ili 3G/4G mreže, kada kupujete preko moblnog telefona, umjesto npr. hotspot-a u kafiću, na aerodromu ili bilo kojem drugom javnom prostoru.
 • Ako ponuda zvuči predobro da bi bila istnita, budite oprezni. Gotovo sigurno su lažne, a vi neće dobiti povraćaj novca.
 • Preporučujemo da nabaviti posebnu prepaid karticu koju ćete koristiti samo za online kupovinu ili da koristite servise poput PayPal-a. Ako prevaranti dođu do vaše debitne ili kreditne kartice, finansijska šteta može biti mnogo veća nego ako koristite karticu na kojoj imate limitirana sredstva, zar ne?sigurna online kupovina
 • Obratite pažnju na stanje svojih računa u periodu do  kraja godine. Ako uočite sumnjive transakcije, obavijestite banku, odnosno kartičnu kuću.
 • Preporučujemo upotrebu SMS usluge koju banka nudi. Ovim putem banka će vas obavijestiti o svim sprovedenim transakcijama, te omogućiti pravovremenu reakciju u slučaju da neku transakciju ipak niste vi sproveli, ili o tome da je vaša kartica zloupotrijebljena.
 • Držite se online prodavnica koje poznajete i putem kojih ste već uspješno i sigurno kupovali.
 • Uvijek provjerite autentičnost veb stranice na kojoj kupujete. Da li je ona verifikovana na društvenim mrežama, sadrži li veb adresa naziv prodavnice, ima li mali znak katanca u adresnoj traci odnosno koristi li https… Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja negativan, preporučujemo da preskočite kupovinu na toj stranici.
 • Uvijek provjerite sekciju pohvala, pritužbi i prigovara kupaca na stranici online prodavnice prije kupovine.
 • Dodatno pazite na prevare na društvenim mrežama tokom šoping groznice. Veliki je broj lažnih profila i stranica za prodaju sa neodoljivim ponudama koje se kreiraju specijalno za ovu priliku. 
 • Budite posebno oprezni sa kupovinom poklon kartica. Kupujte ih isključivo na provjerenim stranicama, odnosno fizički prodajnim mjestima.
 • Koristite kompleksne lozinke i mijenjajte ih često. Neka lozinka sadrži minimum 8 znakova, velika i mala slova, posebne znakove i brojeve i nikada nemojte koristiti istu lozinku za sve račune.

Nakon što ste sproveli sve sigurnosne provjera i radnje, opustite se i uživajte u kupovini. 🙂

Podijeli članak

Sviđa ti se članak? Podijeli ga sa prijateljima!