“Ukoliko žrtve plate i te “troškove” prevaranti nestaju. Imajte u vidu da ove prevare nemaju nikakve veze ni sa jednom bankom jer novac nikada nije ni postojao niti je ikada došlo do uplate sredstava od strane zajmodavca. Prevaranti se u određenim slučajevima lažno predstavljaju da su ovlašćeni od strane banke za obavljanje ovakvih usluga, što takođe nije tačno”, upozorava Đurić.

Kada biste pitaIi po kom osnovu ova firma daje kredite, u odgovoru bi se navodilo da sarađuju sa pojedinim bankama. Naravno, nijedna od ovih tvrdnji nije tačna, a vrlo je jednostavno možete provjeriti ako kontaktirate banku i pitate da li ima ovakav poslovni odnos sa ovim licima.

Kako da izbjegnete prevare?

Kad god vam neko nudi kredit ili pozajmice bez provjere i bez ikakvih sredstava obezbjeđenja, sasvim je sigurno da je u pitanju prevara. Signali za oprez su i ako je jedini kanal komunikacije imejl adresa javno dostupnih servisa (gmail, hotmail, yahoo). Čak i ako vam pošalju skenirana dokumenta imejlom (pasoš ili ličnu kartu), to nije vjerodostojan dokaz da ta osoba zaista postoji ili da identitet neke stvarne osobe nije zlupotrijebljen ili ukraden.

U Crnoj Gori su za davanje kredita ovlašćene isključivo banke.

Signal koji ukazuje na prevaru je i kada vam traže da unaprijed platite neku naknadu ili proviziju preko servisa za prenos novca, a ne preko računa banke. U Crnoj Gori su za davanje kredita ovlašćene isključivo banke. Prije nego što potpišete bilo kakav ugovor, savjetujemo vam da se konsultujete sa pravnikom. Nikada ne šaljite lične podatke i kopije ličnih dokumenata osobama koje ne poznajete. Na ovaj način štitite sebe od potencijalne krađe identiteta.

Ukoliko dobijete neuobičajen zahtjev od banke ili vam se nepoznate osobe predstave kao zastupnici banke, obavezno provjerite vjerodostojnost kontaktirajući predstavnike banke na kontakte koje već imate ili su dostupni na zvaničnim internet prezentacijama banaka. Ukoliko su vas kontaktirali prevaranti i ako mislite da ste njihova žrtva, obavezno slučaj prijavite policiji.