Select Page

Nakon šest  mjeseci priprema, razvijanja ideja, dopune aplikacija, mentorstava, napornog rada svih učesnika  – konačno smo dobili pobjednike prve Nagrade za društvene promjene koja se organizuje u Crnoj Gori!

Zajedničko za sve pobjedničke ideje jeste snažna društvena komponenta kojom pokazuju opredijeljenost za mijenjanje društva u kojem žive

Četiri studentska tima iz Berana, Podgorice i Bara postala su prvi crnogorski pobjednici najvećeg evropskog programa podrške razvoju društvenih biznisa. Oni su dobili priliku da svoje ideje pretvore u stvarnost uz početni kapital, stručnu podršku i  usavršavanje u Beču. Zajedničko za sve pobjedničke ideje jeste snažna društvena komponenta kojom pokazuju opredijeljenost za mijenjanje društva u kojem žive. Među sedam timova finalista, glasovima online zajednice izabran je jedan pobjednički, dok su o preostale tri pobjedničke ideje odlučili članovi stručnog žirija Nagrade za društvene promjene.

social impact awards

Stučni žiri je izabrao tri projekta – ,,Mr Bowtie, “Poljoprivredniknaklik” i “Agro-turist biro”, čije će ostvarenje sa po 2000 EUR podržati Erste banka. Četvrti nagrađeni projekat, izabran glasovima online zajednice, je “Drugačiji kutak”, koji će od Coca Cola Hellenic dobiti početni kapital od 2000 EUR.

U sjajnoj atmosferi prepunoj entuzijazma i energije, bila nam je čast da se družimo sa najboljima i podijelimo nagrade!

Nešto više o nagrađenim projektima:

Mr. Bowtie (Berane)

Bowtie promoviše part-time poslove, u koje bi uključivali mlade, ali i lica s invaliditetom

Osnovna djelatnost ovog biznisa je proizvodnja kreativnih unisex modnih dodataka od recikliranog materijala (papir i karton). Primarni proizvodi su ručno rađene lepir mašne i torbe, a pored toga elegantni kačketi i šeširi. Mr Bowtie promoviše part-time poslove, u koje bi uključivali mlade, ali i lica s invaliditetom, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje. Zarada će se računati po procentu (20% od prodajne cijene proizvoda). Predviđeno je i unaprijeđenje ideje i širenje proizvodnih kapaciteta.

Poljoprivredniknaklik.me (Podgorica)

Sajt će biti podsticaj ostalom stanovništvu da se u većoj mjeri bavi poljoprivrednim djelatnostima

Interaktivni sajt (aplikacija) za telefone i računare Poljoprivredniknaklik.me povezaće stanovništvo sa sjevera Crne Gore koje se bavi poljoprivredom i kupce poljoprivrednih proizvoda. Sajt će omogućiti da se za njihov biznis i proizvode brže i lakše sazna, ali biće i podsticaj ostalom stanovništvu da se u većoj mjeri bavi poljoprivrednim djelatnostima. Poljoprivrednici sa sjevera ili iz bilo kojeg dijela zemlje će imati mogućnost da svoje proizvode ponude na sajtu, a mala i srednja preduzeća kao kupci će na taj način brže i direktno dolaziti do ponude domaćih proizvoda.

Agro-turist biro (Berane)

Zainteresovani proizvođači i gazdinstva umrežiće se preko platforme međusobno

Ideja Agro-turist biroa je da na jednom mjestu, centralizovano, okupi poljoprivredne proizvođače i gazdinstva koji žele da svoje proizvode i usluge uključe u lokalnu turističku ponudu i olakša im pristup s jedne strane razvojnim fondovima, a sa druge krajnjim potrošačima. Zainteresovani proizvođači i gazdinstva umrežiće se preko platforme međusobno, ali i sa svim relevantnim agencijama koje se bave turističkom ponudom, na taj način promovišući seoski turizam i zdravu, organsku proizvodnju.

Drugačiji kutak (Bar)

Kutak bi, nudio mogućnost mladima da saznaju više o istaknutim poznatim ličnostima i pri tom se zabave

Koncept Drugačijeg kutka se zasniva na spajanju potrebe mladih za druženjem i zabavnim sadržajima s jedne strane i edukacijom sa druge. Kutak bi, kao kafe, nudio mogućnost mladima da u prijatnom ambijentu saznaju više o istaknutim poznatim ličnostima i pri tom se zabave. Svake sedmice birala bi se neka poznata ličnost – koja je ostvarila značajan uticaj u oblasti umjetnosti, sporta, nauke –  kao inspiracija i tema za aktivnosti u okviru Kutka. Posjetioci bi se o životu i zavještanju tematskih ličnosti informisali putem video-bima sa dokumentarističkim filmovima i arhivskim fotografijama.

Ideja Nagrada za društvene promjene

Suština ovakvog biznisa jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema

Nagrade za društvene promjene  se ove godine dodjeljuju u 11 zemalja, a misija projekta je promocija društvenog preduzetništva kao šanse da mladi mijenjaju društvo u kojem žive. Suština ovakvog biznisa jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema, bilo da je riječ o zapošljavanju ugroženih društvenih grupa ili rješavanju problema lokalnih zajednica.

Fondacija za nove komunikacije Dokukino realizuje Nagradu za društvene promjene (SIA) 2016. u Crnoj Gori u saradnji sa: Erste bankom, Privrednom komorom Crne Gore, Univerzitetom Mediteran, Američkim kutkom Podgorica i Američkom ambasadom Podgorica, KIC Budo Tomovic, Regionalnim biznis centrom Berane, Telenor fondacijom, Coca Cola Hellenic, SIA Srbija i ostalim partnerima.

Social Impact Awards svecanost

Nagrada za društvene promjene (SIA) pokrenuta je po je potekla sa jedne od najuglednijih visokoškolskih ustanova u Evropi – Univerziteta za biznis i ekonomiju (WU) iz Beča, a od 2009. se razvija uz podršku ERSTE fondacije i Impact Hub-a iz Beča.

Podijeli članak

Sviđa ti se članak? Podijeli ga sa prijateljima!