Savremeni način života nam je donio do sada nezamislive mogućnosti, te su samim time i naše želje i potrebe porasle. Toliko je toga za vidjeti, doživjeti, probati, pogotovo ukoliko si mlad i pred tobom je cijela jedna neistražena planeta. Iz toga razloga se pred mlade, ali i pred sve nas ostale, stavlja veliki izazov – kako upravljati novcem koji nam je za sve to potreban na najbolji mogući način. Čak i ukoliko se radi o skromnoj svoti novca, što je najčešći slučaj, pitanje je kako ga rasporediti tako da možemo da platimo podstanarstvo, pomognemo roditeljima, opremimo se za razgovor za posao, odemo u biskop, pa i skoknemo na more.

Dugogodišnje iskustvo u svijetu finansija me je naučilo da postoji nekoliko jednostavnih navika koje nam mogu pomoći da, gotovo neosjetno, preuzmemo kontrolu nad troškovima i rasporedimo fond koji nam je na raspolaganju na najbolji mogući način. Novac često postavlja zamke, a ako se one ne izbjegavaju, lako se može ući u ozbiljne finansijske probleme. Najčešće se greške prave i loše navike stvaraju u mladosti, a poslije ih je teško ispraviti. Zato je najbolje vrijeme da počneš da učiš o pravilnom upravljanju novcem upravo sada.

Vodi evidenciju troškova i prihoda

Jedan od efikasnijih načina za dobro upravljanje novcem je vođenje evidencije troškova. Počni da zapisuješ sve svoje troškove na nivou jedne nedjelje ili mjeseca kako bi lakše mogao da isplaniraš svoj budžet. Na taj način ćeš lako moći da definišeš redovne troškove, i, što je važnije, uđeš u trag onim neosjetnim, skrivenim.

Definiši mjesečni budžet

Nakon što imaš dobru sliku o svojim mjesečnim troškovima, napraviti budžet je relativno lako. Svakako moraš biti realan, a brojeve prilagoditi stvarnim mogućnostima: ako, na primjer, odvojiš više od polovine sume koju imaš na raspolaganju za stanarinu, onda neki drugi segment mora da pretrpi zbog toga.

Dobar budžet ti omogućava da budeš svjestan svog limita, a veoma je bitno da stvoriš naviku da se budžet ne prelazi. Budžet možeš razviti uz korištenje jednostavnih proračunskih tabela, ili besplatnih alata koje nudi internet. Ipak, često ti ne treba ništa više od olovke i papira, na kojem ćeš zapisati sve prihode i rashode iz tog perioda.

 

Bonus savjet:

U redovnu nabavku namirnica uvijek idi sa spiskom, a onlajn kupovinu izbjegavaj kad god za tim nema potrebe. Takođe, pokušaj da ne držiš gotovinu kod sebe, bar ne u većoj mjeri, već plaćaj troškove debitnom karticom – na taj način nećeš novac “gubiti” po džepovima i prekomjerno trošiti.

Budi spreman na nepredviđene troškove

Po mogućnosti, veće troškove, kao što su putovanja ili vrijednije kupovine, pokušaj da planiraš unaprijed. Na taj način možeš plaćati dio po dio troškova, ili štedjeti, kako bi izbjegao jednokratno opterećenje odjednom. Kada je o kupovini riječ, ne treba da znači da je niža cijena jedini kriterijum koji treba da razmatraš – ponekad će jeftinija ali manje kvalitetna stvar zahtijevati više skupih popravki ili zamjena nego skuplja, kvalitetna stvar koja može trajati godinama.

Uz pomoć budžeta bi redovno trebalo odvajati određenu svotu za “crne dane”.

Naravno, uvijek postoje iznenadni troškovi koji se budžetom ne mogu predvidjeti. Međutim, ono što, uz pomoć budžeta, možeš da uradiš, jeste da redovno odvajaš određenu svotu za “crne dane”. To možeš raditi u sopstvenoj režiji, a možeš i otvoriti račun na koji će se, trajnim nalogom, svakog mjeseca automatski uplaćivati željena cifra. Relativno skroman odliv novca vjerovatno se neće ni osjetiti, a u slučaju iznenadne potrebe može ti biti veoma korisno. Bolesti su takođe među stvarima koje se ne planiraju, a investiranjem u zdravstveno osiguranje možeš izbjeći značajne jednokratne troškove u slučaju eventualnog liječenja.

Nikada ne idi olako u minus

Vrlo je poželjno ne stvarati naviku olakog ulaska u minus, koliko god cifra o kojoj se radi bila mala i trivijalna, jer se minusi vremenom mogu nakupiti. Generalno izbegavaj zaduživanje kad god je to moguće, a ako se već mora, važno je da pažljivo izabereš kako i kod koga ćeš se zadužiti.

Ukoliko se pak odlučiš na zaduživanje, jako je bitno da obratiš pažnju na uslove. Ukoliko ti budžet to dozvoljava, odluči se za vraćanje rate za kredit koja je veća od minimalne, jer ćeš na taj način smanjiti vrijeme otplate kredita i povećati svoju kreditnu sposobnost. Potencijalni izdavaoci kredita će cijeniti činjenicu da uredno otplaćuješ kredit…

 Čuvajte se od prve plate

Zarada prve plate može biti oslobađajuće i uzbudljivo iskustvo, ali prepustiti se i zanijeti veoma je lako. Kada zarade idu gore, tako se najčešće ponaša i potrošnja, sve dok se ne dođe do tačke luksuza – što se više zarađuje više se i troši. Bez obzira koliko smo obazrivi, to je pretežno uvijek tako i to je normalno. Ono što je bitno u tom trenutku jeste da se ne zadužuješ, da ne upadneš u zamku olakog ulaska u “minus”, jer je takvu naviku kasnije teško prekinuti. Dobro pravilo jeste da se trudiš da uvijek živiš malo ispod sopstvenih mogućnosti.

Nemoj da se upoređuješ ni sa kim – različiti ljudi, različite navike

Za kraj, najbolji savjet koji mogu da ti dam jeste da se nikada ne upoređuješ sa drugim ljudima i njihovim potrošačkim navikama. Nikada ne možeš tačno da znaš sa kojom količinom novca neko raspolaže i u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazi. Iz tog razloga se trudi da ne odstupaš od vlastitih finansijskih mogućnosti, i izbjegavaj ideju o životu na “visokoj nozi”, ukoliko za to ne postoje realne pretpostavke.

Svi tvoji snovi su veoma realni i ostvarivi, ali ne svi u istom trenutku. Kao i za sve drugo, i za to je potrebna strategija, a uz pažljivo upravljanje novcem i malo strpljenja, put na more je zagarantovan!