Prisjetite se sljedeće situacije. U žurbi ste, potreban vam je brzo novac i mahom odlazite do najbližeg bankomata. U kojoj mjeri obraćate pažnju na vaše okruženje kada dođe do ove situacije? Danas, sa napretkom tehnologije, kriminalci pokušavaju da na sve naprednije načine ukradu vaše lične podatke kako bi sebi omogućili neku finansijsku korist.

U ovom kratkom tekstu daćemo neke smjerice o tome na šta bi trebalo obavezno da obratite pažnju kako biste osigurali zaštićenost vaših ličnih podataka (a samim tim i vašeg računa).

Prekrijte vaš PIN kod rukom

Jedan od najčešćih načina krađe ličnih podataka je kada kriminalci postave kamere na takvo mjesto sa kojeg mogu jasno snimiti PIN kod koji ste unijeli. Prilikom unosa vašeg PIN-a potrudite se da budete sigurni da niko drugi ne može da ga vidi. Da biste umanjili ovaj rizik, savjetujemo da prilikom svakog unosa PIN-a, drugom rukom prekrijete tastaturu na bankomatu. To umanjuje šanse nepoznatim licima da na jednostavan način dođu do tog veoma važnog podatka, koji bi im omogućio autorizacioni kod za pristup vašem računu.

★ Promjena PIN-a na bankomatima je besplatna

U slučaju da ste korisnik Erste platne kartice i posumnjate da neko zna vaš PIN, kompromitovani PIN možete izmijeniti na bilo kom bankomatu Erste banke u Crnoj Gori, koristeći besplatnu uslugu promjene PIN koda.

PIN – lični identifikacioni broj koji se dodjeljuje uz karticu i služi za identifikaciju korisnika i davanje autorizacije transakcije nastale karticom, a poznat je isključivo vama kao korisniku.